Jak fachowo zadbać o grilla w restauracji?

Jak fachowo zadbać o grilla w restauracji?

Koniec wakacji nie oznacza końca sezonu grillowania. W restauracjach trwa on w najlepsze, a kluczową kwestią dla restauratorów podczas regularnego używania grilla w restauracji jest jego czyszczenie.

Posiadanie grilla gastronomicznego bywa wyzwaniem. Oprócz jego właściwej obsługi warto wiedzieć, w jaki sposób o niego dbać oraz jak go czyścić. To podstawa restauracyjnego sukcesu. Uznaje się bowiem, że jednym z największych testów w gastronomii jest zapewnienie czystości oraz bezpieczeństwa w trakcie przygotowywania posiłków. Trzeba też pamiętać, że prowadzenie działalności gastronomicznej powinno być zgodne z zasadami HACCP. To specjalny system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Minimalizacja zagrożeń w przypadku posiadania grilla gastronomicznego polega m. in. na wypracowaniu i przestrzeganiu procedur regularnego czyszczenia oraz doborze środków czystości, które nie zawierają żrących substancji, są bezpieczne dla żywności i osób pracujących w pobliżu.

Czysty grill to obowiązek

Jak zabrać się za czyszczenie grilla? Niezależnie od jego rodzaju, najlepiej czyścić go od razu po zakończeniu używania. Jeżeli posiadamy grill węglowy, to powinniśmy najpierw starannie wypalić resztki jedzenia. Przyczyni się to do znacznie łatwiejszego czyszczenia sprzętu. Kiedy ruszt trochę ostygnie, a jednocześnie będzie jeszcze ciepły, możemy rozpocząć proces czyszczenia. W tym celu najlepiej użyć szczotki z włosiem zrobionej ze stali nierdzewnej. Natomiast przystępując do czyszczenia grilla gazowego należy najpierw odłączyć go od źródła zasilania. Następnie rozkładamy go na części i dokładnie myjemy kolejne elementy. Również w tym rodzaju grilla trzeba zadbać o całkowite oczyszczenie rusztu z pozostałości jedzenia. Szczotka z włosiem pozwoli usunąć większe zabrudzenia. Konieczną czynnością jest także oczyszczenie tacy umieszczonej pod palnikami. To tam spływa tłuszcz oraz soki z mięsa. Gdybyśmy nie oczyścili tacki z pozostałości, podczas kolejnego grillowania tłuszcz mógłby się zapalić. Po wstępnym przygotowaniu rusztu możemy już użyć profesjonalnych środków czystości.

- Niewłaściwie stosowane żrące środki do czyszczenia grillów mogą być przyczyną poważnych oparzeń, podrażnienia oczu oraz uszkodzenia dróg oddechowych. Na szczęście istnieje równie skuteczna alternatywa dla środków żrących. Greaselift jest alkalicznym środkiem niezawierającym wodorotlenków, które powodują korozję.Skutecznie iszybko wnika w tłuszcz, jest przy tym w pełni bezpieczny i nie wymaga stosowania środków ochrony osobistej - mówi Elżbieta Farbaniec-Kołodyńska z Ecolab.

Jak stosować  bezpieczny alkaliczny środek do czyszczenia grilla? Wystarczy rozpylić preparat na powierzchni i odczekać od 3 do 15 minut, aby dobrze zadziałał. Rozpuszczony tłuszcz ścieramy mokrą ściereczką lub gąbką do szorowania. Następnie wystarczy przepłukać powierzchnię czystą wodą. Kiedy cały grill jest już czysty, należy osuszyć go ściereczkami z wiskozy. W przypadku grilla gazowego istotną kwestią jest też oczyszczenie palników, które doprowadzają gaz. Aby nasz grill miał szansę na dłuższe użytkowanie, warto również zaimpregnować ruszt. W tym celu możemy użyć oleju w sprayu. Taki zabieg najlepiej powtarzać co roku, aby sprzęt działał bez zarzutu.

Czyszczenie grilla elektrycznego to kwestia, o której wiele osób zapomina zaraz po użyciu. Może się wydawać, że takiego grilla nie trzeba myć regularnie. Tymczasem na płycie zawsze pozostają resztki jedzenia czy tłuszczu. Są tylko niewidoczne. Pozostałości jedzenia mogą później wpływać na smak kolejnych, przyrządzanych potraw. W przypadku grilla elektrycznego trzeba pamiętać, aby wybierać preparaty, które nie uszkodzą teflonowej powierzchni.

- Greaselift jest w pełni bezpieczny dla aluminium i nie wywołuje korozji. Doskonale nadaje się zarówno do codziennego, jak i gruntownego czyszczenia grillów i piekarników. Jest też bezpieczny dla środowiska naturalnego, ponieważ nie wydziela trujących oparów, a koncentrat z łatwością ulega biodegradacji - mówi Elżbieta Farbaniec-Kołodyńska z Ecolab.

Utrzymanie odpowiedniego poziomu czystości grilla może wydawać się wyzwaniem, jednak z pomocą specjalistycznych środków jest dużo bezpieczniejsze i szybsze. To ważne, bo bezpieczeństwo i czas w gastronomii to niezwykle cenne waluty.