Jakie są wyznaczniki diety bezglutenowej?

Jakie są wyznaczniki diety bezglutenowej?

Temat, równie modny, co kontrowersyjny, więc domaga się odpowiedzi na pytanie: komu ta dieta faktycznie jest dedykowana? Jedno jest pewne, że metodą leczenia celiakii to zachowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie. Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu. Trzeba wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których gluten jest ukryty.

Bezdyskusyjnie - dieta bezglutenowa jest na całym świecie zatwierdzonym postępowaniem w leczeniu celiakii. Kolejnym przykładem choroby, gdzie dieta znajduje swoje zastosowanie, jest alergia na gluten. Niezależnie od toczących się dyskusji, zgodnie ze standardami postępowania, dietę bezglutenową stosujemy także w nadwrażliwości na gluten (NCGS).

Co jeść, żeby unikać glutenu?

Najpopularniejsze produkty bezglutenowe, które są bezpieczne do spożycia dla chorych na celiakię, to: soja, kukurydza, proso, ryż, ziemniaki, gryka, maniok, soczewica, fasola, sorgo, wszelkie owoce i warzywa oraz orzechy, ryby i mięso. W diecie bezglutenowej bezpieczna jest również naturalna kawa, herbata i miód. Tym samym można się inspirować i eksperymentować w kuchni z wyżej przedstawionymi produktami.