Jedna z najlepszych restauracji świata rezygnuje z mięsa

Jedna z najlepszych restauracji świata rezygnuje z mięsa

Jak poinformował na stronie restauracji Eleven Madison Park w Nowym Jorku jej właściciel Daniel Humm, restauracja po ponownym otwarciu będzie serwowała całkowicie bezmięsne menu.

Decyzja wiąże się z coraz wyraźniejszymi trendami związanymi z kuchnią wegetariańską oraz wegańską, Jednak jak stwierdza Amanda Cohen, szefowa i właścicielka popularnej w Nowym Jorku restauracji Dirt Candy może to nie być łatwe zadanie. Uważa że goście niekoniecznie będą gotowi zapłacić wysokich sum za wegańskie posiłki, nawet jeśli będą one niezwykle wyrafinowane.

Oferta Eleven Madison Park to wegańskie menu degustacyjne za 335 dolarów czyli w tej samej cenie, w której dotychczas było mięsne. Jedyna różnica będzie w ilości dań - wegańska wersja menu będzie zawierała 12 różnych dań a nie od 8 do 10, jak to miało miejsce w przypadku mięsnego menu.

Czy gości Eleven Madison Park uda się przekonać do wegańskiego menu degustacyjnego, czy skończy się tak jak w przypadku L'Arpege, słynnej paryskiej restauracji Alaina Passarda, w której 20 lat temu zrezygnowano z mięsa, by po kilku latach częściowo do niego wrócić?

źródło:rp.pl

zdj.: Wiki Commons