Jednolita 5% stawka VAT na wszystkie usługi gastronomiczne

Jednolita 5% stawka VAT na wszystkie usługi gastronomiczne

Jednolita 5% stawka VAT na wszystkie usługi gastronomiczne to autentyczna i realna pomoc w pobudzeniu branż: gastronomicznej, hotelarskiej i eventowej. W dniu 14 grudnia 2021 r. podczas konferencji prasowej w Sejmie posłowie koła Polskie Sprawy: Agnieszka Ścigaj, Zbigniew Girzyński, Andrzej Sośnierz i Paweł Szramka przedstawili projekt nowelizacji ustawy obniżającej stawkę VAT na usługi gastronomiczne z 23% do 5%.

Cel projketu

Projekt ten powstał z inicjatywy i w porozumieniu z Zarządem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej na czele z jej prezesem Jackiem Czauderną oraz Ruchem Społecznym Powszechnego Samorządu Gospodarczego reprezentowanym przez przewodniczącego dr Dariusza Grabowskiego. Przedstawili oni uzasadnienie oraz argumenty na rzecz obniżenia stawki VAT na usługi gastronomiczne do 5%.

Jednolita stawka 5% podatku VAT to pomoc dla rozwoju gastronomii w Polsce.

ASPEKT EKONOMICZNO-SPOŁECZNY - Obniżenie VAT w czasie pandemii i wysokiej inflacji umożliwi potanienie usług i obniżkę cen potraw oferowanych w restauracjach, barach, kawiarniach. Uczyni lokale gastronomiczne przystępnymi dla zmagających się z inflacją, ubożejących obywateli. Gastronomia ponownie stanie się dostępna dla polskich rodzin. Możliwe będą spotkania i imprezy okolicznościowe. Obniżenie VAT pozwoli, dzięki zwiększonym obrotom branży, podtrzymać a nawet zwiększyć zatrudnienie i płace pracowników. Należy tu pamiętać, że pracę w gastronomii w ostatnim czasie straciło ponad 200 tysięcy osób.

ASPEKT PODATKOWY - Obniżenie VAT uczyni nieopłacalnym unikanie fiskalizacji obrotów poprzez niewystawianie paragonów kasowych i faktur przez nieuczciwych właścicieli punktów gastronomicznych. Według Ministerstwa Finansów obniżenie z 23% do 5% stawki VAT w gastronomii spowoduje ubytek wpływów podatkowych o około 1,5 mld złotych. Naszym zdaniem straty z powodu ?szarej strefy? w tej branży przekraczają 8 mld złotych. Zatem korzyść dla fiskusa z obniżenia VAT będzie ewidentna.

ASPEKT BIZNESOWY - Gastronomia w dobie kryzysu jest papierkiem lakmusowym stanu i potencjału polskiej małej i średniej przedsiębiorczości. W zeszłym roku zbankrutowało ponad 8 tysięcy punktów gastronomicznych. Co gorsza, im większy lokal i większy pracodawca - tym bardziej podatny na bankructwo. A przecież ta branża daje zatrudnienie około milionowi ludzi. Obniżka VAT-u jest koniecznością i obowiązkiem rządzących.

Jak się okazuje, pod projektem nowelizacji bardzo szybko podpisało się 37 posłów z różnych kół i ugrupowań politycznych. Dali dowód dojrzałości i odpowiedzialności. Teraz do Marszałek Sejmu należy wprowadzenie nowelizacji pod obrady i jak najszybsze uchwalenie nowego prawa.

Co wnosi zmiana?

  • niższe ceny dla Gości czyli spowolnienie inflacji,
  • poprawę płac i wzrost zatrudnienia w gastronomii,
  • uszczelnienie fiskalizacji transakcji,
  • odzyskanie prestiżu zawodu,
  • zwiększenie wpływów podatkowych do budżetu państwa i budżetów samorządów terytorialnych.