Jesienne menu jednej z najpiękniejszych restauracji na świecie

Jesienne menu jednej z najpiękniejszych restauracji na świecie

Perliczka z topinaburem i śliwką, wędzona bufala z rodzynkami i jabłkiem czy polik wołowy z krewetkami i chilli - to tylko przedsmak tego, co czeka jesienią gości w, uznanej za jedną z najpiękniejszych na świecie, restauracji Zoni.

W warszawskiej restauracji Zoni pojawiło się nowe sezonowe menu będące kolejną odsłoną kuchni Michała Gniadka. Zgodnie z jego filozofią wszystkie dania główne i dodatki zostały stworzone tak, by można je było ze sobą dowolnie zestawiać. Goście zyskują w ten sposób swobodę wyboru, przy jednoczesnej pewności, że wykreowane przez nich zestawy będą stanowiły idealne kompozycje smakowe.

Okoń morski tworzy więc kompletną całość z fasolką szparagową z masłem orzechowym i chili. Gdy dobierzemy do niego rapini - wydobędziemy jego bardziej cytrusowe aromaty. Z kolei polik wołowy z krewetkami w emulsji z bisque, czyli wywaru ze skorupiaków, idealne komponuje się z delikatnym kalafiorem z palonym masłem i migdałami. Swoje drugie oblicze pokaże w zestawieniu z karczochem ze szczypiorkowym pesto z orzechami włoskimi. Natomiast perliczka z topinamburem i sosem z wędzonych śliwek może zostać dopełniona borowikiem stepowym z ziołami lub ziemniakami z vinegretem z pieczonego czosnku oraz tartym parmezanem.

Miłośnicy azjatyckich smaków na pewno docenią podawany w Zoni bulion orientalny z krewetkami i grzybami. W wywarze, na bazie którego powstaje, słodycz krewetek przeplata się z kwaśnymi akcentami kafiru i trawy cytrynowej. Wodorosty kombu sprawiają, że bulion ma dodatkowo mocny, morski smak. Krewetki są także podstawą jednej z nowych przystawek - w tym wydaniu serwowane są w gęstym, aromatycznym sosie z mleka kokosowego, świeżą marakują, chilli i kolendrą. Na uwagę zasługuje także wędzona bufala z chipsami jabłkowymi, cykorią w rodzynkowym winegrecie i orzechami pinii, homar z borowikowym risotto, sałatką z fenkuła i vinegretem cytrynowym, czy łosoś z kremem parmentier i piklowanymi, ciemnymi winogronami.

W karcie pojawił się także nowy, jesienny deser - ciasto marchewkowe. To propozycja, która przedefiniuje myślenie o tym cieście. W Zoni jest bowiem serwowane z lodami śliwkowymi z whisky, chipsami z marchewki, świeżą pomarańczą, skórką z pomarańczy i pianą z jogurtu.

Wszystkie propozycje z nowej karty wpisują się w konsekwentnie realizowaną przez Michała Gniadka wizję kuchni, której podstawą są międzynarodowe inspiracje oraz najwyższej jakości produkty.  Wizyta w Zoni staje się wyjątkowym doświadczeniem dla wszystkich zmysłów, także dzięki intrygującym wnętrzom. Zoni znalazła się bowiem w gronie siedmiu najpiękniejszych restauracji świata (WIN Awards) oraz zwyciężyła w europejskiej edycji International Property Awards w kategorii Leisure Interior.

Więcej informacji: www.zoni.today, www.facebook.com/zonirestaurant

Menu: www.zoni.today/alacarte