Jesteśmy europejskim potentatem cebuli

Jesteśmy europejskim potentatem cebuli

Uprawa cebuli w Polsce stanowi ponad 13,5 proc. ogólnej powierzchni uprawy cebuli w UE i około 8,3 proc. zbiorów cebuli w całej Unii Europejskiej. Z kolei polski eksport tego warzywa stanowi 2,5 proc. globalnego eksportu, co daje nam 9. pozycję na świecie. 

Według wrześniowych szacunków GUS, w 2020 roku produkcja cebuli w Polsce szacowana jest na ok. 580 tys. ton, czyli o ponad 8 proc. więcej niż rok wcześniej. Wielu producentów twierdzi, że jest zadowolonych z jakości i wielkości zebranej w tym roku cebuli. W połowie 2020 r. ekonomiści PKO BP przewidywali, że największy wzrost zbiorów oczekiwany jest właśnie w przypadku zbiorów cebuli i kapusty. Cena cebuli spadła z ponad 5 zł w połowie roku do poniżej 2 zł obecnie.

Komu sprzedajemy cebulę?

Jak podaje GUS, w 2019 roku z Polski wyeksportowano 138,7 tys. ton cebuli za 93,1 mln euro. Głównym rynkiem zagranicznym dla polskiej cebuli jest (już od wielu lat) Wielka Brytania z 33 proc. udziałem w eksporcie. Na drugim miejscu jest Holandia, do której w 2019 roku Polska wyeksportowała 34,5 tys. ton cebuli za 23,8 mln euro (25,6 proc. całkowitego eksportu cebuli z Polski). Francja zamyka podium z 9,7 proc. udziałem w eksporcie (13,5 tys. ton za 9 mln euro).