Już wkrótce

Już wkrótce "Tydzień Kuchni Polskiej"

Jak co roku z okazji Święta Niepodległości, MAKRO Polska organizuje akcję "Tydzień Kuchni Polskiej" (9-15.11.2020). Tym razem jednak, ze względu na obostrzenia związane z epidemią i sytuację polskiej gastronomii, wydarzenie będzie okazją do pokazania solidarności w obliczu kryzysu.

Od 2018 roku i projektu "Kulinarne Zjednoczenie Polski" z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości, data 11 listopada jest okazją do celebrowania kuchni rodzimej i zapraszania konsumentów w progi restauracji, aby wspólnie celebrować niepodległość kulinarnie.

- Ponowne zamknięcie lokali gastronomicznych z powodu wzrostu infekcji COVID-19 nie pozostaje bez wpływu na kondycję sektora - mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej MAKRO Cash & Carry Polska. - Z drugiej strony wciąż widać wielką motywację lokali, które chcą przetrwać kryzys. Jako MAKRO chcemy być z nimi razem dla polskiej gastronomii.

Tydzień Kuchni Polskiej to część flagowego programu MAKRO "Polskie Skarby Kulinarne", do którego tegorocznej edycji przystąpiło ponad 100 restauracji z sześciu regionów: Warszawy, Krakowa, Poznania i Wielkopolski, Wrocławia i Dolnego Śląska, Trójmiasta i Pomorza oraz Warmii i Mazur. Promują one tradycje kuchni polskiej w nowych ciekawych interpretacjach. Z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej (9-15 listopada) przygotują one specjalne biało-czerwone i niepodległościowe dania, które będą dostępne także w menu na wynos. Do współpracy MAKRO zaprosiło także blogerów kulinarnych (lista poniżej), którzy napiszą, jak można wspierać restauracje, a także przygotują własne wpisy m.in. z propozycjami menu w kolorach polskiej flagi. Cała akcja w mediach społecznościowych oznaczona będzie hasztagami: #razemdlapolskiej gastronomii i #wspieramygastronomię.

- To czas, w którym restauracje jak nigdy dotąd potrzebują wsparcia nas wszystkich - podsumowuje Magdalena Figurna. - Bądźmy więc razem z nimi, zamawiajmy na wynos, zachęcajmy do tego przyjaciół, promujmy ciekawe "antykryzysowe" pomysły restauratorów i szefów kuchni. Bądźmy razem dla polskiej gastronomii.

Już 11 listopada będziemy obchodzić Dzień Niepodległości. A czy niepodległość można świętować kulinarnie? Oczywiście, że tak, dlatego w 102. rocznicę powrotu Polski do grona wolnych państw Europy MAKRO Polska z szefami kuchni przygotowało inspirujące menu, w którym nie zabraknie polskich klasyków z różnych części kraju. Firma zachęca do spróbowania przygotowania ich we własnej kuchni. I choć nie ma w naszym kraju tradycji kulinarnego świętowania niepodległości, nic przecież nie stoi na przeszkodzie, aby ją zapoczątkować uroczystym "biało-czerwonym" obiadem.

Kulinarne inspiracje znajdziecie na stronie www.polskieskarby.pl