Kebab - rewolucje

Kebab - rewolucje

Kebab to trzecie po pizzy i burgerach najczęściej zamawiane danie w dostawie. Rynek pizzy i rynek burgerów przeszły w ciągu ostatnich 10 lat olbrzymią przemianę, natomiast kebab wciąż kojarzy się z drugorzędną kuchnią. Być może to czas na zmianę!

Nie da się ukryć, że najczęściej w momencie, gdy decydujemy się na jedzenie na dowóz, to jest to pizza, burger lub właśnie kebab. I właśnie to trzecie danie ma największą szansę namieszać na rynku gastronomicznym!

Pizza cały czas zmienia rynek

Pizza jest nieustannie modyfikowana, myślimy o niej zupełnie inaczej niż 5 lat temu. Jeszcze 5 lat temu pizza neapolitańska była całkowitą nowością. Dziś to coraz bardziej popularna kategoria w całym kraju. Coraz częściej restauratorzy używają oryginalnych składników: mozzarelli, pomidorów, mąki, stawiają na długo rosnące ciasta. Właściciele wiedzą więcej, ale także i większą świadomość mają konsumenci.

Popularność burgerów

Analogicznie sytuacja wygląda z burgerem, który także przeszedł długą drogę: od dania kojarzonego z niską jakością, wykonywanego w kilka minut i sprzedawanego z budki po danie premium typu slow food.

Jeszcze 10 lat temu burger jednoznacznie kojarzony był z niskiej jakości fastfoodowym daniem. Obecnie burgerów jest tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Od wyboru mięsa, dodatków, przez kilka wariantów bułek, do burgerów wegetariańskich. To może być wspaniałe i pyszne danie.

A co z kebabem?

Jest jeszcze dużo do zrobienia jest w obrębie kebaba, który niestety trochę kojarzy się z kulinarną żenadą. Niesprawiedliwie. To danie z nieprawdopodobną historią, zdecydowanie ponad 1000-letnią, które ma swoje korzenie w kliku różnych krajach i de facto nie jest jednym daniem. To wiele pomysłów na coś, co jest grillowanym mięsem różnego rodzaju, zapakowane w różnego rodzaju pieczywo, z różnego rodzaju sosami i różnymi warzywami. W obrębie tych składników można naprawdę wiele. Coraz częściej na rynku pojawiają się osoby, robiące wyższej jakości kebab i mają ciekawe pomysły na wykorzystanie potencjału tego dania.

Cena kebaba

Podobnie jak w przypadku pizzy czy burgera, trzeba się pogodzić z faktem, że jeśli składniki będą najlepszej jakości to i za sam produkt konsumenci zapłacą więcej. Pytanie, o ile więcej będą w stanie zapłacić?

Myśląc o jedzeniu na wynos, jedzeniu w restauracji, ale też w ogóle o jedzeniu, mamy marzenie, żeby było ono tanie. Wyprodukowanie dobrego jedzenia jednak kosztuje. Kebab się jednoznacznie kojarzy z tanim jedzeniem, natomiast żeby zrobić dobrą pizzę, dobrego kebaba czy dobrego burgera potrzeba czasu, umiejętności i dobrych składników.

Czy na rynku będzie więc miejsce na jakościową żywność w wyżej cenie? Na masowym rynku zawsze pod koniec dnia dla konsumentów istotne znaczenie będzie miała cena i dostępność. Część rynku będzie jednak gotowa na produkt premium w wyższej cenie. Dotyczy to także rynku kebabów.