Kolejny przystanek na trasie programu Szef dla Młodych Talentów

Kolejny przystanek na trasie programu Szef dla Młodych Talentów

Drugie wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach 3. edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Łowiczu. Marcowy Mikser Kulinarny przyciągnął ponad 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Bezpłatne wydarzenie dla młodych kucharzy odbyło się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Łowiczu. Warsztaty dla ponad 100 uczniów klas gastronomicznych poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz z kuchni pokazowej MAKRO w Warszawie. Szefowie kuchni przygotowali m.in. filet z kaczki sous vide z pomarańczowym purée z pasternaku, galaretką kwiatową, żurawiną i pianą z jarmużu, a także rosół z perliczki i kanapki w stylu orientalnym.

W trakcie wydarzenia Paweł Kosiorek, uczeń szkoły gastronomicznej, w której odbywało się wydarzenie, odebrał z rąk organizatora spersonalizowany kitel oraz tytuł Junior Ambasadora programu Szef dla Młodych Talentów. Paweł jest jednym z trzech młodych ambasadorów programu prowadzonego przez sieć hurtowni.

Dla uczestników biorących udział w spotkaniu czekały upominki, m.in. odzież kuchenna, a także książki "100 receptur na 100 lat niepodległości" .

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez MAKRO Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne w tym książkę "Mix Wiedzy Kulinarnej".