Krajowe eliminacje konkursu Bocuse d'Or za nami
21 listopada 2019 roku odbyła się kolejna polska selekcja konkursu Bocuse d'Or. Tym razem to Kraków gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej.
Kulinarne widowisko rozegrało się podczas 27. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA. W ciągu 5 godzin i 35 minut sześciu kandydatów przy wsparciu swoich pomocników musiało przygotować danie mięsne dla 15 osób, zaprezentowane na platerze, oraz danie z ryby w 15 porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach. W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty: danie mięsne skomponowane na bazie królika hodowlanego z ziarnem słonecznika oraz przy użyciu polskiej fasoli, a także danie rybne przygotowane z Pstrąga Ojcowskiego z kaszą jaglaną, polskimi warzywami kapustnymi w akompaniamencie ślimaków lądowych z polskich hodowli.
W jury stanowisko Honorowego Przewodniczącego konkursu objęli szefowie: Kurt Scheller oraz Emmanuel Renaut, a wszystko rozgrywało się pod czujnym okiem Adama Chrząstowskiego, Head Chefa Akademii Bocuse d'Or Poland. Ponadto w jury zasiadł Philippe Mille oraz sam prezydent Bocuse d'Or Winners Philip Tessier.
Na oczach szerokiej publiczności oraz polskich i zagranicznych jurorów - szefów kuchni z gwiazdkowych, znakomitych restauracji, autorytetów w dziedzinie światowych kulinariów - zaprezentowali swoje umiejętności szefowie kuchni z całej Polski.
Nasz kraj w europejskim konkursie kwalifikacyjnym 2020 Bocuse d'Or Europe, który odbędzie się w Tallinie w Estonii, będzie reprezentował Jakub Kasprzak.
Gratulujemy!