Krajowe eliminacje konkursu Bocuse d'Or za nami

Krajowe eliminacje konkursu Bocuse d'Or za nami

21 listopada 2019 roku odbyła się kolejna polska selekcja konkursu Bocuse d'Or. Tym razem to Kraków gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej. 

Kulinarne widowisko rozegrało się podczas 27. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA. W ciągu 5 godzin i 35 minut sześciu kandydatów przy wsparciu swoich pomocników musiało przygotować danie mięsne dla 15 osób, zaprezentowane na platerze, oraz danie z ryby w 15 porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach. W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty: danie mięsne skomponowane na bazie królika hodowlanego z ziarnem słonecznika oraz przy użyciu polskiej fasoli, a także danie rybne przygotowane z Pstrąga Ojcowskiego z kaszą jaglaną, polskimi warzywami kapustnymi w akompaniamencie ślimaków lądowych z polskich hodowli.

W jury stanowisko Honorowego Przewodniczącego konkursu objęli szefowie: Kurt Scheller oraz Emmanuel Renaut, a wszystko rozgrywało się pod czujnym okiem Adama Chrząstowskiego, Head Chefa Akademii Bocuse d'Or Poland. Ponadto w jury zasiadł Philippe Mille oraz sam prezydent Bocuse d'Or Winners Philip Tessier. 

Na oczach szerokiej publiczności oraz polskich i zagranicznych jurorów - szefów kuchni z gwiazdkowych, znakomitych restauracji, autorytetów w dziedzinie światowych kulinariów - zaprezentowali swoje umiejętności szefowie kuchni z całej Polski.

Nasz kraj w europejskim konkursie kwalifikacyjnym 2020  Bocuse d'Or Europe, który odbędzie się w Tallinie w Estonii, będzie reprezentował Jakub Kasprzak.

Gratulujemy!