Kuchnia wietnamska coraz popularniejsza
Tradycyjne potrawy wietnamskiej kuchni oraz sposób ich spożywania stają się coraz bardziej popularne wśród Polaków. Nie bez znaczenia jest przy tym fakt, że Wietnam to w ostatnim czasie atrakcyjny kierunek turystyczny.
O tym, że Polacy kochają podróżować, a przy tym poznawać nowe kultury i smaki, wie każdy, kto choć raz postanowił wyjechać na wakacje poza granicę naszego kraju.
W ostatnim czasie coraz bardziej popularnym i atrakcyjnym kierunkiem turystycznym stał się Wietnam.
Wpływa to m.in. na to, że z roku na rok w naszym kraju rośnie popularność restauracji wietnamskich. Polacy coraz częściej po powrocie z Wietnamu szukają oryginalnego wietnamskiego jedzenia, gdyż spędzając wakacje właśnie tam, po prostu bardzo im ono smakowało.
Wietnamska kuchnia Polakom nie kojarzy się już z barami szybkiej obsługi. Coraz chętniej wybieramy się do wietnamskich restauracji typu slow food.
Goście wietnamskich restauracji często przychodzą do niej, gdyż chcą zgłębić lub - jeśli nie byli w Wietnamie - poznać zwyczaje, kulturę jedzenia i najpopularniejsze przysmaki miejscowej kuchni.
Przykładem potrawy, która idealnie wpisuje się w trend slow food, jest zupa lau. To gorący bulion ostro-kwaśny, mięsny lub rybny, z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej, do którego podaje się surowe owoce morza, warzywa i mięsa.