Kuchnia wietnamska coraz popularniejsza

Kuchnia wietnamska coraz popularniejsza

Tradycyjne potrawy wietnamskiej kuchni oraz sposób ich spożywania stają się coraz bardziej popularne wśród Polaków. Nie bez znaczenia jest przy tym fakt, że Wietnam to w ostatnim czasie atrakcyjny kierunek turystyczny.

O tym, że Polacy kochają podróżować, a przy tym poznawać nowe kultury i smaki, wie każdy, kto choć raz postanowił wyjechać na wakacje poza granicę naszego kraju.

W ostatnim czasie coraz bardziej popularnym i atrakcyjnym kierunkiem turystycznym stał się Wietnam.

Wpływa to m.in. na to, że z roku na rok w naszym kraju rośnie popularność restauracji wietnamskich. Polacy coraz częściej po powrocie z Wietnamu szukają oryginalnego wietnamskiego jedzenia, gdyż spędzając wakacje właśnie tam, po prostu bardzo im ono smakowało.

Wietnamska kuchnia Polakom nie kojarzy się już z barami szybkiej obsługi. Coraz chętniej wybieramy się do wietnamskich restauracji typu slow food.

Goście wietnamskich restauracji często przychodzą do niej, gdyż chcą zgłębić lub - jeśli nie byli w Wietnamie - poznać  zwyczaje, kulturę jedzenia i najpopularniejsze przysmaki miejscowej kuchni.

Przykładem potrawy, która idealnie wpisuje się w trend slow food, jest zupa lau. To gorący bulion ostro-kwaśny, mięsny lub rybny, z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej, do którego podaje się surowe owoce morza, warzywa i mięsa.