Kulinarny Talent 2018

Kulinarny Talent 2018

Podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018 odbyła się 10. jubileuszowa edycja konkursu autorstwa Roberta Sowy - "Kulinarny Talent".  Uczniowie dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonieni w preselekcjach stanęli do walki o prestiżowy tytuł, który otwiera im furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej.

Kulinarny event prowadził Robert Sowa i Krzysztof Ibisz dopingując młodych kucharzy w wyścigu o dobry smak, czas i walory estetyczne.  "Tegoroczna edycja konkursu pokazuje, jak wiele zmieniło się przez tę dekadę w gastronomii. Uczestnicy mogą pracować na nowoczesnym sprzęcie, który znacznie ułatwia im pracę, ale również korzystać z produktów, których kiedyś nie było. Wystarczy choćby wymienić topinambur, kmin rzymski, czarnuszkę. Sam jestem ciekaw, na ile kreatywnie podejdą do zadania i co nam pokażą" - powiedział Robert Sowa. 

Mottem przewodnim tegorocznej edycji był comber z jagnięciny brytyjskiej z kością. Zgodnie z regulaminem konkursu uczestnicy musieli wykorzystać również -  frytki z batatów Farm Frites, warzywa marki Bonduelle Food Service, napar z herbaty Herbapol, przyprawy marki Prymat i przyrządzić autorskie menu mając do dyspozycji jedynie 40 minut! Presja czasu, stres, obecność kamer i wysokie wymagania jury nie ułatwiały zadania uczestnikom. Dwanaście potraw oceniało profesjonalne jury w składzie Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Kurt Scheller oraz uczestnik polskiej edycji programu "Top Chef"- Dawid Łagowski oraz jury degustacyjne w składzie: Grażyna Wolszczak, Hanna Lis, Joanna Racewicz, Agnieszka Hyży, Filip Chajzer, Andrzej  Sołtysik i Rafał Maserak.

Trzeba przyznać, że świadomość kulinarna jury degustacyjnego była w tej edycji imponująca. Jury oceniało prace konkursowe w oparciu o trzy kryteria: użyte techniki, kreatywność i estetyka podania oraz dobór składników i smak. Po degustacji wszystkich dwunastu dań jury udało się na liczenie głosów.

"Ci młodzi ludzie stanęli dziś przed jednym z ważniejszych egzaminów. To bardzo ciekawa edycja pod względem zróżnicowanych smaków i ciekawych technik"- powiedział Dawid Łagowski. "Mamy coraz bardziej kreatywną i odważną młodzież, która świetnie potrafi wykorzystać obowiązkowe produkty, zna techniki i tworzy zaskakujące dania.  Dzisiejszy zwycięzca był bezkonkurencyjny, co więcej jednogłośnie wybrany przez oba składy jury. Praca była bardzo kreatywna, smaczna i świetnie dobrze przygotowana" - podsumował konkurs Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury.

Pierwsze miejsce 10. jubileuszowej edycji konkursu "Kulinarny Talent" zajął Dominik Chełmiński z Augustowskiego Centrum Edukacyjnego.  "W ostatniej chwili dowiedziałem się, że muszę zastąpić kolegę i miałem dwa dni na to, żeby przygotować się do konkursu. Tym bardziej cieszę się, że udało mi się wygrać. Robiłem comber jagnięcy marynowany w naparze miętowym, bułeczka bao czarna z sepią i atramentem z kałamarnicy, chips z chrobotka reniferowego, kimchi grillowane, grzybki piklowane w gastryku wiśniowym, oliwa kolendrowa i puree z pasternaku z wasabi" - przyznał zwycięzca.  Trzeba przyznać, że brzmi imponująco! Kolejna edycja "Kulinarny Talent" już w przyszłym roku.