Lokale gastronomiczne otwierają swoje drzwi dla gości

Lokale gastronomiczne otwierają swoje drzwi dla gości

Po kilku tygodniach znów można wybrać się do restauracji, baru, pubu czy kawiarni. Dozwolone jest przyjmowanie klientów zarówno wewnątrz lokalu, jak i w ogródkach piwnych.

Wraz z trzecim etapem odmrażania gospodarki przyszedł czas na lokale gastronomiczne. Restauratorzy mogą ponownie otworzyć swoje drzwi dla gości, pod warunkiem przestrzegania zaleceń rządowych. Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii o których pisaliśmy tutaj. Od dzisiaj możemy również skorzystać z usług fryzjera i kosmetyczki. Do tych miejsc dotrzemy szybciej, ponieważ podwyższamy limit pasażerów w transporcie publicznym.

Koronawirus zamroził biznesy wielu przedsiębiorców. Ci działający w branży gastronomicznej musieli zamknąć restauracje i bary lub ograniczyć się do serwowania dań na wynos. Dla większości taka sytuacja oznacza kryzys finansowy. Z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor wynika, że dług w branży na koniec marca bieżącego roku przekroczył 647 mln zł.