Lokale gastronomiczne otwierają swoje drzwi dla gości
Po kilku tygodniach znów można wybrać się do restauracji, baru, pubu czy kawiarni. Dozwolone jest przyjmowanie klientów zarówno wewnątrz lokalu, jak i w ogródkach piwnych.
Wraz z trzecim etapem odmrażania gospodarki przyszedł czas na lokale gastronomiczne. Restauratorzy mogą ponownie otworzyć swoje drzwi dla gości, pod warunkiem przestrzegania zaleceń rządowych. Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii o których pisaliśmy tutaj. Od dzisiaj możemy również skorzystać z usług fryzjera i kosmetyczki. Do tych miejsc dotrzemy szybciej, ponieważ podwyższamy limit pasażerów w transporcie publicznym.
Koronawirus zamroził biznesy wielu przedsiębiorców. Ci działający w branży gastronomicznej musieli zamknąć restauracje i bary lub ograniczyć się do serwowania dań na wynos. Dla większości taka sytuacja oznacza kryzys finansowy. Z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor wynika, że dług w branży na koniec marca bieżącego roku przekroczył 647 mln zł.