Mazury HoReCa 2020. W służbie jakości i środowisku

Mazury HoReCa 2020. W służbie jakości i środowisku

21-22 kwietnia 2020 r. polska branża HoReCa spotka się po raz kolejny w Ostródzie w ramach wydarzenia Mazury HoReCa 2020. Wzorem poprzednich edycji organizatorzy stawiają nie tylko na element targowy, ale też szkolenia i konkursy. Po raz pierwszy jednak jednym z tematów przewodnich będzie wpływ branży na środowisko naturalne.

To już piąte spotkanie branży, które odbędzie się w centrum  kongresowo-wystawienniczym Expo Mazury. Poprzednie edycje cieszyły się sporym zainteresowaniem wystawców i odwiedzających, każda z nich zgromadziła ponad  stu wystawców z branży gastronomicznej, hotelarskiej i cateringowej. Ugruntowana pozycja i ilość wystawców sprawia ze Mazury HoReCa to największe tego typu wydarzenie w Polsce północnej.

Kierunek - natura

Kolorem przewodnim tegorocznej edycji będzie zieleń. Dlaczego? Ponieważ jednym z  tematów przewodnich edycji 2020 będzie ekologia i wpływ branży na środowisko. Od lat branża HoReCa pracuje nad rozwiązaniami, które jednocześnie zapewnią utrzymanie usług i oferowanych produktów na wysokim poziomie, a jednocześnie wpłyną na zmniejszenie śladu węglowego i wpływu na środowisko naturalne. Nie bez przyczyny jednym z głównych tematów w branży na rok 2020 jest wprowadzenie jak najszerzej zasady zero waste. Od wykorzystania surowców wtórnych przy produkcji naczyń po zastosowanie odnawialnych źródeł energii w kompleksach hotelowych ? zakres działań jest bardzo rozległy. Specjalnym ukłonem w stronę wystawców będzie stworzona strefa energooszczędności. Umiejscowiona w centralnej części będzie miejscem zaprezentowania najbardziej prooszczędnościowych i proekologicznych produktów wystawców.

Czas zwalniać

Perła Mazur, jaką jest Ostróda, to nie tylko dobre miejsce do wypoczynku, ale też pole do prezentacji jednej z najciekawszych idei rozwoju przestrzeni społecznej ostatnich lat - idei świadomego slow life. Mazury jako region znakomicie obrazują wcielenie tej idei i nastawienie na delektowanie się życiem przy jednoczesnym przywiązaniu do tradycji. Korzystając z doświadczeń samorządów wchodzących w skład regionów cittaslow oraz promując rozwiązania i produkty z zakresu slow life i slow food, zamierzamy przybliżyć idee odwiedzającym targi. To będzie też niesamowita okazja do spotkań na linii osoby odpowiedzialne za zakupy w restauracji/hotelu - twórcy produktów regionalnych.    

Mazury HoReCa 2020 - spotkania, szkolenia, konkursy

Nowością wydarzenia będzie wprowadzenie cyklu szkoleń Masterclass, w trakcie których mistrzowie w danej dziedzinie będą dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami. Będzie to niesamowita okazja do wysłuchania i współpracy z wybitnymi szefami kuchni, dyrektorami agencji eventowych, osobami prowadzącymi hotele i restauracje. Podobnie jak w poprzednich edycjach, podczas Mazury HoReCa 2020 w Expo Mazury pojawią się młode talenty kulinarne, menedżerowie i właściciele hoteli, restauracji, nowych formatów gastronomicznych, firm cateringowych, cukierni, piekarni i lodziarni, dystrybutorzy produktów i usług - liderzy branży HoReCa. 

Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.mazuryhoreca.pl