Międzynarodowy Dzień Barmana

Międzynarodowy Dzień Barmana

6 dzień lutego, dzień św. Amanda z Maastricht, patrona m.in. winiarzy, piwowarów, karczmarzy i barmanów.

Barman to człowiek nie tylko od przygotowywania drinków. Musi posiadać wiele cech znanych np. w psychologii, wykazywać się empatią i zrozumieniem. Przede wszystkim musi z pasją podchodzić do wykonywanego zawodu. Czy każdy może zostać barmanem? I tak i nie. Bycie barmanem to godziny nauki i pracy po nocach.

Międzynarodowy Dzień Barmana obchodzony jest w dniu św. Amanda z Maastricht, biskupa żyjącego w latach 584-679 i będącego patronem winiarzy, piwowarów, karczmarzy, barmanów oraz producentów winogron i win, handlarzy i harcerzy. Święto mało znane, ale z roku na rok zyskuje na popularności.

Barmaństwo to świetny zawód. Pozwala poznać mnóstwo ciekawych osób czy tajniki marketingu (co się w życiu bardzo przydaje). Co najważniejsze, to już nie jest profesja tylko dla studentów. Z barmaństwem można związać życie, należy się temu jednak poświęcić.