Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie
Na mapie Polski pojawiło się nowe kulinarne wydarzenie - Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie. Pierwsza edycja tego konkursu odbędzie się 15 marca 2019 r. w Pałacu w Orli. Organizatorem jest Las-Kalisz, a partnerem nowo powstała Polska Inicjatywa Kulinarna.
Zadaniem uczestników Konkursu będzie wykonanie od podstaw w ciągu 120 minut przystawki ciepłej i dania głównego ze składników obowiązkowych - przystawka: comberki królika z kością, danie główne: comber sarny z kością. Podczas konkursu będzie można nie tylko oglądać zmagania uczestników konkursu, ale również wiele dowiedzieć się na tematy związane z łowiectwem, kulinariami, a także spotkać takie autorytety w swoich dziedzinach jak: Adam Chrząstowski, Paweł Salamon, czy Piotr Mielczarek.
Konkurs jest skierowany do osób fizycznych - kucharzy profesjonalistów, tj. kucharzy aktywnych zawodowo lub których przerwa w pracy zawodowej jest nie dłuższa niż jeden rok kalendarzowy, licząc do daty przystąpienia do Konkursu. Uczestnikami Konkursu są dwuosobowe drużyny.
Całą imprezę poprowadzi Wojciech Charewicz - autor wielu książek kulinarnych, dziennikarz, podróżnik, myśliwy, wędkarz, a przede wszystkim kucharz.
Konkursowe dania oceniać będzie jury w składzie: Adam Chrząstowski, Paweł Salamon, Mariusz Pieterwas oraz Piotr Mielczarek.
Konkurs jest jednocześnie memoriałem Mariana Tarnawskiego, znawcy kuchni opartej na dziczyźnie, propagatora kultury łowieckiej, cenionego w kręgach przedsiębiorców z uwagi na ogromne wyczucie i doświadczenie biznesowe.
Zgłoszenia do konkursu należy wysyłać do 25.02.2019 r.
Druk zgłoszenia dostępny tutaj
Więcej informacji na stronie: http://www.mistrzostwadziczyzna.pl/