Na początku była woda

Na początku była woda

Żadne, potarzam: żadne wino, nie powinno pojawić się na stole bez towarzystwa najlepszego płynu na świecie, czyli... wody! Powód jest prozaiczny - w znakomitej większości nasze ciało składa się z wody i jej brak jest dla naszego organizmu uciążliwy.

Istnieje wiele rodzajów wód i kilka sposobów jej klasyfikowania, w zależności od kontekstu lub parametrów, według których podziału chcemy dokonać. Ważne jednak jest, że woda może wspierać nasze ciało niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania mikroelementami. Powinna być przede wszystkim odpowiednio dobrana do naszych potrzeb fizjologicznych. Potrafi także uwieńczyć dzieło wyśmienitego posiłku, wnosząc do połączenia z winem i potrawą kolejny rząd walorów, których strawa i trunek nie posiadają lub podkreślić te, dla których te właśnie wiktuały zdecydowaliśmy się wybrać z restauracyjnego menu.

PODZIAŁY I RODZAJE

Wody dzielimy przede wszystkim na naturalne i przetworzone. Do tych pierwszych zaliczymy wody źródlane i mineralne. Kategorię drugą wypełniają zaś wszelkie wody poddane obróbce: mineralizowane, dosładzane, "kranówka", a także destylowana. Drugim istotnym podziałem jest ich natura, czyli wody niegazowane i gazowane, nasycone dwutlenkiem węgla, który często jest uzyskiwany razem z wodą ze źródła. Z gastronomicznego punktu widzenia interesujące są tylko wody posiadające swój unikalny smak i charakter, czyli źródlane i mineralne, które dodatkowo są odpowiednio do tego celu konfekcjonowane. Jedne i drugie muszą być butelkowane w punkcie ujęcia, co zapewnia ich bezpieczeństwo i brak narażenia na uszczerbek jakości podczas transportu.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<