Najbardziej zaskakujące dania Festiwalu #NowyFineDining

Najbardziej zaskakujące dania Festiwalu #NowyFineDining

Jesienna edycja Fine Dining Week już trwa. Od 17 listopada do 5 grudnia goście festiwalu mają możliwość skosztowania unikalnych pięciodaniowych menu, przygotowanych przez najwybitniejszych szefów kuchni wiodących restauracji w kraju! Jakie zaskakujące dania czekają w tych wyjątkowych menu?

Jako pierwsza na uwagę zasługuje łódzka restauracja Quale. W jej festiwalowym menu jedną z propozycji jest aromatyczny krem czosnkowy z dodatkiem podwędzanego podkarpackiego twarogu oraz zielonym jabłkiem. Podczas pobytu w Trójmieście warto zajrzeć do Gdańska i Chmielnej. Szef kuchni tej restauracji specjalnie na Fine Dining Week przygotował danie składające się z króliczego udka faszerowanego wątróbką z królika i kasztanami, a to wszystko w sosie z musztardy dijon i sałatką z kopru włoskiego oraz jabłek Granny Smith.

Po wizycie nad morzem warto przenieść się na południe kraju do Krakowa. Tam w restauracji Trzy Gęsi poczujemy prawdziwy listopadowy nastrój. W tym tematycznym krakowskim lokalu w czasie Festiwalu można skosztować gęsią nogę z dynią, burakiem oraz prażonym makiem. A gdy Gości najdzie ochota na wyjątkowy deser, to koniecznie trzeba odwiedzić Scenę Kulinarną Art Restaurant na Śląsku, która w opcji B festiwalowego menu proponuje muz z palonej białej czekolady ze słonym karmelem, fasolą tonka oraz ciastem cygaretkowym.

Nie można pominąć warszawskiej propozycji w Elixir by Dom Wódki - to tam czeka uczta na wszystkich miłośników mięsa! Konfitowana golonka z duszoną kapustą z pomidorami i koperkiem, pieczonymi ziemniakami na soli morskiej z sosem musztardowym. Brzmi naprawdę pysznie!

Ze wszystkimi propozycjami festiwalowymi można zapoznać się na stronie www.FineDiningWeek.pl, a także na tej samej stronie można dokonać rezerwacji, aby zapewnić sobie stolik w najlepszych restauracjach w kraju.