Niebawem poznamy

Niebawem poznamy "Kulinarny Talent 2019"

11. edycja autorskiego konkursu Mistrza Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2019" odbędzie się podczas targów EuroGastro w dniu 28 marca 2019 roku o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo - Nadarzyn, Al. Katowicka 62.

"Kulinarny Talent" to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych, którzy nie ukończyli 23. roku życia. Konkurs ten, to pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

Konkurs poprowadzą: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy - Robert Sowa.

"Kulinarny Talent 2019" wybiorą dwa składy jurorskie - jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych, w tym roku będą to m.in. szefowie: Jerzy Pasikowski, Wojciech Harapakiewicz, Marcin Budynek oraz jury gwiazd, w którym zasiądą  m.in. kulinarne osobowości: Daria Ładocha oraz David Gaboriaud. Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.

W tegorocznej edycji wystąpi dwunastu finalistów, wyłonionych podczas warsztatów organizowanych w szkołach gastronomicznych na terenie całej Polski w ramach projektu "Przygotowanie do kariery". Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników będzie musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych produktów. W tym roku będą to m.in. polędwica wieprzowa, przyprawy, smalec gęsi, frytki z batatów czy napar z wybranej herbaty.