Niezwykła wystawa, wyjątkowe naczynia

Niezwykła wystawa, wyjątkowe naczynia

Od 6 września w DESA Unicum na wystawie "Sztuka od kuchni" będzie można obejrzeć najbardziej niezwykłe obiekty związane z tematem kuchni. Przykład? Talerz wykonany specjalnie dla prezydenta Mościckiego.

W dniach 6-17 września w Domu Aukcyjnym DESA Unicum w Warszawie będzie można zobaczyć wystawę "Sztuka od kuchni", która poświęcona będzie najbardziej wyszukanym kulinariom.

Jedzenie, potrawy, konsumpcja to sztuka. I to często dosłownie. Niejednokrotnie ukazywane na fotografiach, obrazach czy w formie instalacji artystycznych. Jedzenie może pobudzić zmysły, być symbolem, wspomnieniem dzieciństwa. Jedzenie to wspólne zasiadanie przy stole, rozmowy, bliskość, emocje. Dlatego tak wielu artystów stawia je często w centrum swojej twórczości.

"Kuchenne" eksperymenty ma na swoim koncie nawet Aleksandra Jachtoma - jedna z najbardziej znanych współczesnych artystek, która zaprojektowała zestawy rzeźbiarskie z łyżkami i wałkami. Z kolei Andrzej Partum, nazywany pierwszym polskim artystą krytycznym, wykonał wagę kuchenną. W latach 30. Zofia Stryjeńska stworzyła ilustrację na pudełka czekoladek z wizerunkiem lajkonika. Ceramiczne miski tworzył nawet sam Pablo Picasso. Na wystawie "Sztuka od kuchni" w DESA Unicum zobaczymy wszystkie wspomniane obiekty, ale też dużo więcej.

Sztuka kulinarna to podróż w czasie. Jako, że jedzenie to coś ulotnego, o historii, ludziach, zwyczajach kulinarnych przypominają nam zapiski, książki, ale też często naczynia. Czy dzięki zastawie stołowej można poczuć się jak najważniejsza głowa w państwie? Na pewno tak - korzystając z serwisu obiadowego zaprojektowanego specjalnie dla prezydenta Ignacego Mościckiego. Ten legendarny już zestaw wykonany został z najwyższej jakości porcelany z Limoges i charakteryzuje się subtelnymi złoceniami. Główną dekoracją jest złoty polski orzeł. Pojedyncze naczynia z serwisu prezydenckiego oglądać można też m.in. na Zamku Królewskim w Warszawie czy Muzeum Narodowym w Krakowie.

Z kolei serwis kawowy od Tiffany'ego przenieść może nas na Piątą Aleję nowojorskiego Manhattanu. 12 częściowy srebrny serwis z subtelnym dodatkiem złota to szczyt elegancji, który dorównuje temu, który preferowała Audrey Hepburn w kultowej ekranizacji Śniadania u Tiffany'ego.

W podróż na arystokratyczne dwory Europy zabiorą nas z kolei bogato zdobione srebrne półmiski i łyżki oraz XVIII-wieczna porcelana ze słynnych manufaktur w Miśni i Wiedniu. Na wystawie będzie można zobaczyć m.in. wyjątkowy serwis cynowy autorstwa Josepha Marii Olbricha, wychowanka Ottona Wagnera, ojca stylu secesji. Olbrich był jedną z najważniejszych postaci artystycznego Wiednia przełomu wieków. Zaprojektował świątynię tego nurtu, Pawilon Secesji Wiedeńskiej. W 1904 roku model serwisu cynowego, takiego jak prezentowany na wystawie, znalazł się w prestiżowym wyborze projektów eksponowanych podczas wielkiej wystawy światowej w Saint Louis w Stanach Zjednoczonych. Egzemplarze tego modelu znajdują się w kolekcjach muzealnych w Europie i Stanach Zjednoczonych.

Na wystawie "Sztuka od kuchni" będzie można zobaczyć łącznie prawie 200 obiektów.

17 września wszystkie zostaną zlicytowane podczas pierwszej w Polsce aukcji poświęconej kulinariom.

Informacje dotyczące wystawy oraz aukcji:

Wystawa "Sztuka od kuchni": 6-17 września 2019, godz. 11-19 (poniedziałek-piątek) i godz. 11-16 (sobota), Dom Aukcyjny DESA Unicum, ul. Piękna 1A, Warszawa, wstęp wolny

Aukcja "Sztuka od kuchni": 17 września 2019, godz. 19.00, Dom Aukcyjny DESA Unicum, ul. Piękna 1A, Warszawa