Nowe kierunki w żywieniu

Nowe kierunki w żywieniu

Superfoods, żywność funkcjonalna, dobry skład - to wszystko już było, jednak z pewnością możemy liczyć na kontynuację tych trendów w gastronomii i branży spożywczej w 2022 r. Pandemia mocno zweryfikowała rynek gastronomiczny, spożywczy i eventowy.

Dzisiaj myślimy sporo o zdrowiu, mamy marzenie, żeby jeść zdrowo a jednocześnie smacznie i tanio - to są odwieczne życzenia i dylematy, ponieważ są niezwykle trudne do połączenia. Istotne dla konsumentów jest obecnie wszystko to, co związane jest z troską o środowisko. Deklaratywnie chcielibyśmy jeść bardziej roślinnie. Pewne jest, że półka roślinnych zamienników w sklepach spożywczych będzie rosła. Poszukiwanie nowości na każdym z poziomów zapewne będzie kontynuowane w gastronomii.

Nowe kierunki w żywieniu wyznaczają zmiany związane z pandemią COVID-19, kwestiami ekonomicznymi i działaniami mającymi przeciwdziałać katastrofie ekologicznej w środowisku naturalnym. Obecny wzrost świadomości konsumenckiej - związany z profilaktyką zdrowotną i ekologią kształtuje trendy żywieniowe i kulinarne, które w nadchodzącym czasie będziemy wprowadzać lub rozwijać.

Poniżej znajdują się trendy, które zapewne będą kontynuowane w 2022 roku:

  • zero waste kitchen, a przynajmniej less waste - niemarnowanie i dzielenie się jedzeniem,
  • żywność funkcjonalna - kupowanie jedzenia od lokalnych rolników i przetwórców,
  • superfoods,
  • dieta z roślinnymi odpowiednikami składników zwierzęcych,
  • nowe odsłony zamienników mleka,
  • domowa uprawa ziół i warzyw,
  • produkty ze składnikami wspierającymi odporność i profilaktykę chorób.

Efektem pandemii koronawirusa jest wzrost zainteresowania dobrą dietą. Dietą, która wpływałaby na naszą odporność i dostarczałaby jak najwięcej witamin. Interesują nas zdrowsze składniki dań, prozdrowotne dodatki i suplementy, mniej słodkie desery i więcej lekkich przekąsek. Szczególnie popularne są obecnie owoce i przyprawy, które mają udowodnione działanie wspierające odporność organizmu. Do sięgania po napoje, desery i dania z ich dodatkiem skłaniają nas już nawet same skojarzenia smaku składnika z popularnymi informacjami na temat jego korzystnego działania. Nowością są też probiotyki i CBD, ale także wiele klasycznych hitów w nowych odsłonach i smakowych połączeniach.