Nowe unijne przepisy wyzwaniem dla restauratorów

Nowe unijne przepisy wyzwaniem dla restauratorów

Od 2021 roku w życie wejdą przepisy regulujące używanie produktów z plastiku oraz korzystanie z jednorazowych opakowań. Zakaz użycia między innymi plastikowych słomek czy sztućców to wyzwanie dla branży gastronomicznej.

Wraz z początkiem 2021 roku w życie wejdzie zakaz używania na terenie Unii Europejskiej produktów wykonanych z plastiku, a także jednorazowych opakowań. To efekt decyzji, podjętej przez chcący dbać o środowisko Parlament Europejski, która ma na celu zwiększenie społecznej odpowiedzialności za wszystkie jego składowe.

Zgodnie z regulacjami prawnymi zakazane będzie korzystanie z takich produktów jak plastikowe słomki, sztućce, talerze, kubki, a także opakowania jednorazowe jak np. pojemniki zrobione ze spienionego polistyrenu, w których często można otrzymać zamówione jedzenie.

Nie będzie można używać także plastikowych butelek, a właściwie niczego, co nie zostanie uznane za biodegradowalne.

Będzie miało to wpływ na rynek branży gastronomicznej. Nie tylko tej skupiającej się na stałych lokalizacyjnie restauracjach, ale także tych, które w swojej ofercie mają dowozy.

Dlatego branża już teraz zaczyna szukać alternatyw dla plastiku. Rynek przestawia się na tworzywa pochodzenia organicznego - z trzciny cukrowej, bambusa, kukurydzy, drewna, a nawet bioplastik wykonany z pestek awokado.

Są to rozwiązania będące ekologiczne i funkcjonalne. Obecnie idealne wydają się opakowania z PLA i PCL, gdyż oprócz wspomnianej funkcjonalności są one bezpieczne dla środowiska, a o to przede wszystkim chodzi przecież Unii.