Nowy ogólnopolski konkurs o tytuł Gold Grill Team

Nowy ogólnopolski konkurs o tytuł Gold Grill Team

6-7 kwietnia 2019 przyniesie nam całkiem nowy, cykliczny projekt kulinarny Międzynarodowych Targów Gdańskich. Grill Festiwal, odbędzie się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AMBEREXPO w Gdańsku podczas Free Time Festiwal.

Organizatorzy - Międzynarodowe Targi Gdańskie, Restauracja AMBERESIDE oraz Sebastian Cichy nie bez powodu wybrali taki właśnie termin, ponieważ kwiecień, to idealny czas, na to żeby wyciągnąć i odkurzyć nasze grille.

Celem konkursu jest propagowanie idei, ze artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej, kształtowanie postaw kreatywnych, rozbudzanie inicjatywy, rozwijanie umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, nawiązywanie współpracy miedzy szkołami i firmami związanymi z gastronomią, popularyzacja wiedzy kulinarnej skierowanej do szerokiego grona odbiorców

Pierwszego dnia odbędzie się konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych (klasy szkół zasadniczych zawodowych oraz technika o profilu gastronomicznym oraz innych pokrewnych zawodów), natomiast drugiego dnia zmierzą się profesjonalni kucharze.

Jak sama nazwa konkursu wskazuje, jego tematem będą dania z grilla. Kucharze będą mieli za zadanie wykonanie przystawki z ryb bałtyckich lub jeziornych oraz drugiego dania mięsnego z wykorzystaniem antrykotu z polskiej wołowiny,

Zarówno w przypadku konkursu dla uczniów, jak i dla profesjonalistów do finału zakwalifikuje się dwanaście zespołów.  Zgłoszenie Uczestnictwa należy przesłać na adres e-mail: grill.festiwal@amberexpo.pl do 8 marca 2019 wraz z recepturą oraz zdjęciami dań.

Na zdobywców pierwszego miejsca w konkursie dla uczniów czeka tytuł GOLD GRILL TEAM oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom. Drugiego miejsca - tytuł SILVER GRILL TEAM - nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom, natomiast trzeciego-  tytuł BRONZE GRILL TEAM - nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom/ Do zdobycia będzie również nagroda specjalna w postaci stażu w restauracji. Zdobywcy pierwszego miejsca w konkursie dla profesjonalistówotrzymajątytuł GOLD GRILL TEAM - 3 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom, drugiego - tytuł SILVER GRILL TEAM - 2 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom, natomiast trzeciego - tytuł BRONZE GRILL TEAM - 1 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom.

Szefowie konkursowej kuchni to Sebastian Cichy, szef kuchni w restauracji Nowosopocka w hotelu Eureka w Sopocie, z gastronomia związany od 25 lat oraz Kamil Hildebrandt szef gastronomii w Restauracjach Amber Side, z kuchnia związany od 19 lat.

Więcej informacji oraz zgłoszenia znajdziecie na stronie: www.grillfestiwal.amberexpo.pl