Nowy projekt kulinarny - Guerrilla Dining

Nowy projekt kulinarny - Guerrilla Dining

 Guerrilla Dining to kolektyw kulinarny będący wynikiem spotkania się w kuchni Ślązaka (Mateusz Żurek) i Kanadyjczyka z jamajskimi korzeniami (Jahmarley Grant). Projekt wystartuje z końcem listopada i będzie trwał przynajmniej pół roku. Odbywać się będzie na terenie Poznania i Wrocławia.

Pierwsza odsłona Guerrilla Dining odbędzie się w nurcie ODDS&ENDS, czyli poszukiwania odrzutów, skrawków, części, które w kuchni nie są w stu procentach wykorzystywane. Organizatorzy pochylą się nad piątą ćwiartką i niewygodnymi partiami mięsa, starając się odjąć im negatywne skojarzenia lub wcześniejsze doświadczenia.

W ramach Guerrilla Dining będzie okazja do uczestnictwa w następujących wydarzeniach:

Znikająca restauracja

Restauracja działająca wyłącznie w wyznaczonych terminach, w różnych lokalizacjach. Goście dokonując rezerwacji nie wiedzą, gdzie odbędzie się kolacja

Klub kolacyjny

Ekskluzywny klub dla osób zawodowo związanych z gastronomią. W ramach spotkań przy wspólnym stole klubowicze mogą wymieniać się doświadczeniami

Dedykowane menu

Tygodniowy dodatek do regularnej karty wybranych restauracji. Menu tworzone pod kątem kuchni serwowanej w danym lokalu

Warsztaty

Warsztaty kulinarne poświęcone poszczególnym zagadnieniom związanym z kulturą polską, jamajską, azjatycką i kulturą Ameryki Północnej

 

Chęć uczestnictwa można zgłaszać pod adresem: guerrilla@culinaryfest.pl

Z jego nazwiskiem trudno uciec od kuchni. Kiedy miał siedemnaście lat brat rzucił mu wyzwanie, mówiąc, że nie wierzy, że mógłby żyć bez mięsa. Zakład trwał dwa
lata. Nie były to czasy, w których można pójść do marketu i dostać wegańskie produkty. To moment, w którym musiał zacząć myśleć kreatywnie gotując dla siebie.
Pięć lat temu stworzył festiwale, które wywróciły jego życie do góry nogami. Culinary Fest i Coffee Marathon sprawiły, że dotychczasowe zajęcia porzucił dla kuchni. wiele uwagi poświęcił poszerzaniu wiedzy na temat historii. Będąc szefem kuchni restauracji dedykowanej polskim smakom, starał się odszukać dania, które
zostały wyparte przez multikulturową gastronomię. W kolejnej restauracji stworzył autorski koncept łączący Polskę z inspiracjami płynącymi z krajów Azji. 

Jest Amerykaninem i Kanadyjczykiem, ale jego kulturę i tożsamość zbudowało jamajskie dziedzictwo rodziny. Po raz pierwszy doświadczył magii płynącej
z dobrego jedzenia jako dziecko obserwując mamę i babcię, przygotowujące posiłki dla rodziny. Zdał sobie sprawę jak jedzenie zbliża ludzi, sprawia, że są szczęśliwi
i bywa zapalnikiem do rozmowy. Wtedy poczuł, że będzie ono zawsze odgrywało ważną rolę w jego życiu. Spędził w kuchni całe doychczasowe życie doskonaląc
swoje umiejętności od 12 roku życia. Odwiedził Polskę po raz pierwszy będąc szesnastolatkiem i, mimo oczywistych różnic dzielących mnie od Polski, poczuł się jak w domu.