"Nuta" - nowa restauracja fine dining

Andrea Camastra, wybitny szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin - otworzył nową restaurację fine dining "Nuta". Restauracja rozpoczęła działalność 29 stycznia b.r. w budynku Ethos w Warszawie. To wielki dzień dla miłośników fine dining, pod którym kryje się cała kultura celebracji posiłku - od przygotowania jedzenia, przez sposób jego podawania, po samą degustację.

"Note by note"

Andrea Camastra zdobył prestiżowe tytuły jak m.in. Chef of the Future 2015 oraz Chef of the Year 2017 Gault&Millau. Znalazł się również na liście 100 najlepszych kucharzy na świecie 2019 prestiżowego magazynu "Le Chef". Do niedawna był współwłaścicielem i szefem kuchni warszawskiej restauracji Senses, która pod jego przewodnictwem została nagrodzona słynną gwiazdką Michelin. Stała się tym samym drugim lokalem w Polsce, który otrzymał to zaszczytne wyróżnienie. Camastra od lat umiejętnie łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym sznytem i celebruje lokalną kulturę.

Nuta stanowi autorski koncept, w którym nacisk położony będzie na fuzję kuchni polskiej, włoskiej i molekularnej z wykorzystaniem doprowadzonej przez Camastrę do perfekcji metody "note by note", czyli wyodrębnienia z produktów poszczególnych substancji i tworzenia z nich nieoczywistych połączeń smakowych. Z każdego produktu zostaje wyizolowany molekuł odpowiedzialny za jego smak, który następnie poddaje się multiplikacji. Pozbywa się w ten sposób wszystkich dodatkowych nut smakowych i zapachowych, których dany produkt nabiera w naturze, na przykład grzyby mają dodatkowe nuty mchu, drewna, igliwia. Jest to kolejny etap wtajemniczenia w kuchni molekularnej.

- Kręgosłupem moich smaków jest polska kuchnia, ponieważ jestem wielbicielem polskiej kultury. Nowa restauracja będzie zatem inspirowana kuchnią polską z włoskimi akcentami i delikatnym azjatyckim Fusion. To będzie kuchnia 360 stopni - od molekularnej do bardzo nowoczesnej, jak również zawierająca elementy kuchni starodawnej. Ma to być pełne, wyjątkowe doświadczenie kulinarne w odczuciu gości. W menu będziemy mieli dania takie jak śledź po kaszubsku, kwaśnica, oscypek z żurawiną czy nawet pierogi w mojej interpretacji. Wszystkie elementarnie tradycyjne dania polskiej kuchni z dodatkiem włoskich elementów zostały reinterpretowane w bardzo nowoczesny sposób - mówi Andrea Camastra, właściciel i szef kuchni restauracji Nuta.

Lokalizacja ma znaczenie

Nuta będzie zlokalizowana w jedym z najbardziej atrakcyjnych punktów Warszawy - placu Trzech Krzyży, w budynku Ethos.

- Proces poszukiwania idealnej lokalizacji dla nowej restauracji szefa Camastry, pomimo pandemii COVID-19 i dostępności lokali gastronomicnzych na rynku, był procesem wymagającym szczególnego podejścia z uwagi na konieczność spełnienia jednocześnie kilku kryteriów - prestiżu lokalizacji, odpowiedniego sąsiedztwa, wysokiej jakości powierzchni oraz wygody dla wymagających gości restauracji - mówi Martyna Wójcik, Associate w Dziale Powierzchni Handlowych, Colliers.

- Otwarcie restauracji "Nuta" jest ważnym elementem rozwoju sektora fine dinining w Warszawie i znakiem, że potencjał rynkowy dla wyjątkowych konceptów rośnie. W trakcie lockdownów koncepty fine dining nie mogły funkcjonować i wspierać się np. dostawami czy sprzedażą na wynos.

Dobry partner w cenie

Podobnie jak w poprzedniej restauracji, najwyższej jakości produkty do dań będą sprowadzane z Japonii, Ameryki i Włoch, a polskie - z podkarpacia, z okolic Kolbuszowej. - Każdy z partnerów jest częścią sukcesu. Ważny jest nawet najmniejszy dostawca, bo to oni zapewniają nam dostęp do świeżych sezonowych produktów, które później są składnikami najlepszych dań - mówi Andrea Camastra.