Obawy przed żywnością modyfikowaną - Polska w czołówce

Obawy przed żywnością modyfikowaną - Polska w czołówce

Na całym świecie, w tym w Polsce, ludzie mają poważne obawy dotyczące żywności modyfikowanej genetycznie. Większość uważa, że nie jest ona bezpieczna dla zdrowia - wynika z badania Pew Research Center.

Niemal połowa (48 proc.) badanych z 20 państw stwierdziła, że żywność modyfikowana genetycznie nie jest bezpieczna do spożywania. Przeciwnego zdania było o wiele mniej, bo tylko 13 proc. respondentów. Jednocześnie 37 proc. badanych przyznało, że nie ma wystarczającej wiedzy w tym temacie, aby wyrazić swoją opinię.

W Polsce swój sceptycyzm co do bezpiecznego spożywania żywności modyfikowanej genetycznie wyraziło 67 proc. respondentów. Wyższy odsetek odnotowano jedynie w Rosji (70 proc.). 13 proc. badanych Polaków stwierdziło, że taką żywność można spożywać bez obaw, a 17 proc. z powodu braku wystarczającej wiedzy nie określiło się po żadnej ze stron.

 

Jedynym krajem, w którym taki sam odsetek badanych (po 31 proc.) postrzega żywność modyfikowaną genetycznie jako bezpieczną i niebezpieczną, jest Australia. We wszystkich pozostałych przeważają osoby podzielające ten drugi pogląd.

W podziale na płeć, zarówno mężczyźni, jak i kobiety w większości są zdania, że żywność modyfikowana genetycznie nie jest bezpieczna do spożywania, przy czym w 12 z 20 państw większy odsetek tak uważających odnotowano wśród kobiet. W tej grupie znalazła się Polska, z wynikiem 71 proc. wśród pań i 63 proc. wśród panów.