Odmrażanie gospodarki we Włoszech - otwarto 300 tys. lokali

Odmrażanie gospodarki we Włoszech - otwarto 300 tys. lokali

Po złagodzeniu restrykcji we Włoszech otwarto prawie 300 000 barów i restauracji. Wcześniej lokale gastronomiczne mogły działać tylko na wynos.

Na początku lutego 14 włoskich regionów objęto tzw. żółtą strefą, która oznacza złagodzenie obostrzeń. W tych regionach, m.in. w Lacjum i Lombardii, restauracje i bary mogą wznowić obsługę przy stolikach. Jak podaje rolniczy związek Coldiretti, w całym kraju otwarto 293 tys. barów, restauracji i gospodarstw agroturystycznych. Najwięcej lokali wróciło do pracy w Lombardii - 51 tys. W Lacjum - 39, a w Kampanii - 33 tys.

Organizacja rolnicza zaznaczyła, że otwarcie lokali stanowi okazję na wznowienie względnie normalnego życia przez ponad 47 milionów osób, mieszkających w regionach, gdzie złagodzono przepisy. To także, jak podkreślono, nadzieja na poważny zastrzyk finansowy dla gastronomii, która w zeszłym roku z powodu pandemii Covid-19 zanotowała spadek wpływów o 48 procent, czyli 41 miliardów euro.

Restrykcje utrzymano tylko w Umbrii, Sardynii, Sycylii, prowincji Bolzano oraz Apulii. W tej ostatniej lokalnym wydziałem zdrowia kieruje epidemiolog, prof. Pierluigi Lopalco.