Odrodzenie polskiego rynku drobiu

Odrodzenie polskiego rynku drobiu

Pandemia spowodowała spadek popytu na drób, zwłaszcza poza granicami Polski, czego konsekwencją są także spadki cen. Jak prognozują analitycy Credit Agricole, kolejne miesiące przyniosą ożywienie branży.

W wyniku spadku zainteresowania polskim drobiem za granicą, cała branża drobiarska mocno ucierpiała, bowiem cały sektor uzależniony jest od eksportu. Głównym odbiorcą drobiu w wyniku powstałej nadpodaży na krajowym rynku, stał się sektor gastronomiczny, jednakże i on w ostatnich czasach był mocno ograniczony.

Aby wybrnąć z problemu, polscy eksporterzy drobiu stanęli przed koniecznością sprzedaży drobiu poprzez alternatywne kanały dystrybucji, takie jak chociażby sieci handlowe. Wiązało się to z koniecznością obniżenia cen produktów. Na sytuację wpływ mają także ogniska ptasiej grypy, której pojawiają się w regionach koncentracji produkcji drobiu - z danych Głównego Inspektoratu Weterynarii wynika, że od listopada 2020 roku do sierpnia 2021 roku stwierdzono w Polsce 348 ognisk ptasiej grypy, w wyniku czego wybito ponad 14 mln sztuk drobiu.

Trudna sytuacja w branży wymusiła jej restrukturyzację. Zatrudnienie w branży drobiarskiej w drugim kwartale 2021 roku było o prawie 10 procent niższe niż w zeszłym roku o tej samej porze.