Oficjalne stanowisko IGGP w sprawie możliwości sprawdzana stanu szczepienia

W środę 5 stycznia przed południem na Komisji Zdrowia odbyło się wysłuchanie w sprawie projektu ustawy, który przewiduje, że pracodawca miałaby możliwość żądania od pracownika informacji, czy jest zaszczepiony na COVID-19. Edukujmy, a nie przymuszajmy ? powiedział podczas wysłuchania publicznego ws. projektu ustawy segregacyjnej prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej - Jacek Czauderna. Poniżej fragmenty pisma.

"Segment Ho-Ga-Tur (Hotele - Gastronomia - Turystyka) jest najbardziej poszkodowanym segmentem gospodarki w czasie pandemii COVID-19. Tylko w polskiego branży gastronomicznej PKB z 37 mld PLN w 2019 r. spadł do 20 mld PLN w 2021r. W tym czasie zamknęło się albo przebranżowiło około 20 000 lokali gastronomicznych, a z pracy odeszło 200 tys. Wykfalifikowanych pracowników. Średnia płaca miesięczna brutto w gastronomii wynosi 4300 zł i jest to najniższa płaca średnia w branży usługowej, przy konieczności pracy w soboty i niedziele.

I w tej sytuacji globalnego kryzysu gastronomii, posłanki i posłowie Sejmu RP serwują projekt ustawy nr 1846 dyskryminujący pracowników, gości lokali gastronomicznych, a tym samym jeszcze bardziej ograniczający przychody dla branży  i bezpośrednio wpływający na pogorszenie płynności finansowej tego sektora gospodarki. Zamiast edukacyjnych programów zdrowego trybu życia, w zaparowanym projekcie zmusza się pracowników do legitymowania i sprawdzania stanu zdrowia pracowników! Warto zaznaczyć, że ani właściciele, ani kelnerzy i barmani nie mają żadnych uprawnień do sprawdzania faktu zaszczepienia gości, a tym bardziej pracodawca nie ma prawa do kontroli stanu zdrowia swoich pracowników.

Wobec powyższych nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepienia. Niewiadomą pozostaje również kwestia zasad weryfikacji oraz tego, kto byłby do takiej roli uprawniony.

Ponadto od ponad dwóch lat trwania pandemii rząd RP, a w szczególności Ministerstwo Zdrowia jest w posiadaniu wystarczających statystyk i analiz wskazujących, iż ograniczenie swobody działalności gospodarczej w postaci zamykania lokali albo/i ograniczenie czasowe funkcjonowania nie są skutecznym narzędziem do walki z pandemią COVID-19.

Dlatego Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wnioskuje o wycofanie w całości projektu 1846 a rekomenduje prace sejmu nad projektami gastronomicznymi ustaw, które pozwalają na stopniowe wyprowadzenie branży z zapaści ekonomicznej. Takim projektem jest wprowadzenie na stałe jednolitego 5% podatku VAT na wszystkie usługi gastronomiczne, w tym napoje i zlikwidowania całego wachlarza podatków VAT obowiązujących  w gastronomii, to jest stawki 5%, 8% i 23% nakładanych na jedzenie, napoje bez żadnej  logiki i systematyki finansowej."