Oficjalnie: od 16 maja koniec stanu epidemii

Oficjalnie: od 16 maja koniec stanu epidemii

Dzisiaj (06 maja) na godzinę 10.30 zaplanowano konferencję prasową ministra zdrowia Adama Niedzielskiego dotyczącą zniesienia stanu epidemii w Polsce. Wziął w niej udział dyrektor Narodowego Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny Grzegorz Juszczyk.

Stan epidemii obowiązuje w Polsce od 20 marca 2020 roku. Pod koniec kwietnia minister zdrowia zapowiadał, że w połowie maja zostanie zniesiony, pozostanie stan zagrożenia epidemicznego.

Zgodnie z ustawą o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, stan epidemii to sytuacja prawna wprowadzona na danym obszarze w związku z wystąpieniem epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań przeciwepidemicznych i zapobiegawczych dla zminimalizowania skutków epidemii.

Na początku konferencji minister zdrowia poinformował, że "doszliśmy do poziomu hospitalizacji na poziomie tysiąca. Lekarze, z którymi rozmawiam, informują, że to nie są już tak ciężkie przypadki, jakie były odnotowywane w przy wariancie Delta".

Minister zdrowia: "zmierzamy do kierunku endemii, czyli sytuacji, gdy wirus jest w naszym otoczeniu, ale ze względu na szczepienie i wyraźną liczbą osób, które przeszły zakażenie nie stanowi ona już takiego zagrożenia. Podjąłem decyzję, żeby od 16 maja przekształcić stan epidemii w stan zagrożenia epidemicznego" i poinformował, że "przechodzimy piętro niżej, ze światła czerwonego na pomarańczowe, usuwając rozwiązania charakterystyczne dla stanu epidemii".

Ze stanu epidemii w stan zagrożenia epidemicznego. Co to oznacza?

Minister zdrowia Adam Niedzielski wskazał termin końca epidemii, jako połowę maja. Co ciekawe, nigdzie nie wyszczególniono informacji, co to oznacza dla restauratorów i hotelarzy. Czy nadal będzie obowiązek umieszczania płynów dezynfekujących? Czy przedsiębiorcy będą mogli działać w taki sam sposób jak przed pandemią?

Przypominamy, że w tej sprawie kontaktowaliśmy się z pracownikiem z serwisu Gov.pl. Z wiadomości jakie uzyskaliśmy wynika, że tak jak to bywało wcześniej - wszystkie działania, dotyczące COVID-19 w Polsce, podejmowane są nagle i bez pokrycia, ponieważ informator nie potrafił odpowiedzieć na pytanie, jak stan zagrożenia epidemicznego wpłynie na działalność sektora HoReCa. W odpowiedzi na pytanie, usłyszeliśmy tylko, że wszystkie wytyczne zostaną podane "w połowie maja, gdy tylko zostanie to poparte ustawą".

O wszystkich zmianach będziemy informować na bieżąco.