Ogólnopolski Konkurs Kulinarny

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "SMAKI PODLASIA" 2022 rozstrzygnięty

12 marca miała miejsce walka pomiędzy dziewięcioma drużynami w konkursie "SMAKI PODLASIA", w jednej z najtrudniejszych form jaką jest BLACK BOX. Organizator, Artur Lenczewski, zdecydował, iż w czarnym pudle znajdą się produkty takie jak:

- policzek wieprzowy (Bost)

- serek naturalny (Twój smak - Piątnica)

- serek wiejski - (Piątnica)

- smleko owsiane - (Piątnica)

- bulion drobiowy - (Winiary/Nestle)

-  redukcja z czerwonego wina - (Chef/Nestle)

- sos halapenio - (Fanex)

Jak określili sami uczestnicy, zestaw nie był łatwy, ale do zrobiena. Dużą pomocą był czas przeznaczony na wykonanie 9 talerzy - 120 minut. Do dyspozycji uczestników były też ogródek warzywno-ziołowy, przyprawy z firmy Floramex oraz wszystkie produkty wystawione na stanowiskach sponsorskich.

Obserwowaniem, degustowaniem i ocenianiem zajeło się dwunastoosobowe jury w składzie: Michał Soliwoda (Przewodniczący), Piotr "Szczypior" Szczygielski (Sekretarz), Artur Zaskórski, Daniel Jakubiec, Marcin Bożek, Bartosz Turowski, Sławomir Miotk, Dariusz Ratuszniak, Michał Arciszewski, Dawid Siniło, Damian Sasinowski oraz Krystian Sosnowski, zaś całe wydarzenie prowadził Sebastian Cichy. Na wieczornej gali pokonkursowej zostały ogłoszone wyniki i tam właśnie okazało się, kto zajął miejsca na podium. Przyznano również wyrónienie dla jednej z druży za całokształt pracy podczas konkursu, mimo że nie znależli oni miejsca na podium. Była to drużyna z Restauracji Rukola (Dywity) i Restauracji Kardamon (Olsztyn) składająca się z Mateusza Kowalkowskiego i Szymona Kruszeskiego.

III miejsce uzyskała drużyna z Restauracji Pocztowa 13 (Gorzów Wielkopolski) w składzie Borys Sikorski i Michał Filipczuk.

II miejsce zdobyła para z warszawskiej Da Aldo Ristorante - Robert Biercewicz i Mariusz Bunia

I miejsce zajęła drużyna z Szato Team z Białegostoku, składająca się z Macieja Wiśniewskiego i Michała Prokuskiego. Dla Macieja Wiśniewskiego było to wyjątkowe zwycięstwo, ponieważ powtórzył to osiągnięcie z pierwszej edycji konkursu.

Kolejna edycja "SMAKÓW PODLASIA" już za rok!