Olimpijskie menu Poland National Culinary Team OSSKiC

Olimpijskie menu Poland National Culinary Team OSSKiC

10 lutego w Instytucie Kulinarnym TransGourmet Narodowa Reprezentacja Polski OSSKIC zaprezentowała olimpijskie menu, które kadra seniorów wykona już 17 lutego w Stuttgardzie

Od 14 do 19 lutego 2020 Narodowa Reprezentacja Polski Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni będzie reprezentować nasz kraj na Olimpiadzie IKA/Culinary Olimpics - najstarszym i największym międzynarodowym konkursie sztuki kulinarnej.  Przyszłoroczna edycja będzie 25 odsłoną konkursu, po raz pierwszy będzie towarzyszyć Międzynarodowym Targom Branży HoReCa INTERGASTRA w Stuttgarcie.

Podczas olimpiady swoje umiejętności zaprezentuje około 2.000 kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów. Wśród uczestników walczących o złote, srebrne i brązowe medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski - seniorów i juniorów. W skład kadry narodowej pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukiernii wchodzą :

Kadra seniorów: Bartosz Peter (kapitan drużyny), Michał Świerad (pastry chef), Mariusz Roch, Marcin Gruszka, Dawid Grucel, Michał Kuduk, Maciej Hippler, Adam Woźniak oraz Filip Cwojdziński.

Kadra juniorów: Emil Guzik, Daniel Warszawski, Damian Hirt, Adam Rzęski, Kamil Poćwiardowski, Krzysiek Kowalski, Karol Piotrowski, Mateusz Galbarczyk oraz Bartosz Wicherek.

Trenerzy: Sebastian Krauzowicz (główny trener drużyny), Janusz Profus (główny trener sekcji cukierniczej), Joanna Klimas-Profus (trener sekcji cukierniczej) oraz Lech Pluciński (trener wspierający).

W konkursie prezentacji sztuki cukierniczej wystartują indywidualnie Angelika Chwyć i Renata Martyna.