Owoce i warzywa w każdym posiłku przez całą zimę

Owoce i warzywa w każdym posiłku przez całą zimę

Kantar zbadał percepcje produktów mrożonych, suszonych i liofilizowanych. Wszystkie doceniliśmy w czasie pandemii. Mrożonki skutecznie zaspokajają nasze zapotrzebowanie na warzywa i owoce poza sezonem. Owoce suszone i liofilizowane są już nie tylko przekąską, coraz częściej wzbogacają podstawowe posiłki. Dzięki coraz bogatszej ofercie pomagają odżywiać się zdrowo. Przypomnijmy, warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy, w każdym posiłku.

- Rośnie świadomość, że jedzenie ma wpływ na nasze zdrowie. Za tym idzie zapotrzebowanie na produkty z dużą wartością odżywczą. Wielkim atutem przetworów są zachowane walory i łatwość użycia. Znakomicie łączą one "zdrowie" i "wygodę" - mówi Urszula Krassowska, Dyrektor Zarządzający Public Division, Kantar Polska.

Mrożonki - zawsze pod ręką

- Mrożonki zachowują walory zdrowotne sezonowych warzyw i owoców. Zastępują je kiedy te są mniej dostępne. Respondenci akcentowali to, że są wstępnie przygotowane, więc przyspieszają im przygotowanie posiłków. Samodzielne mrożenie pomaga nie marnować żywności, ale zmienia konsystencję warzyw i owoców. Po rozmrożeniu bardziej nadają się one do gotowania - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Owoce suszone i liofilizowane - do odkrycia

Liofilizacja jest to proces pozbawienia owoców lub warzyw wody. Najpierw produkt się mrozi, a następnie odparowuje z niego wodę. W ten sposób uzyskujemy owoce o wilgotności poniżej 2%, które przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu utrzymują swoją przydatność do spożycia przez wiele lat. Suszone warzywa i owoce stanowią popularną zdrową przekąskę lub deser. W badaniach Kantar respondenci wskazywali na ich dobry smak, szczególnie owoców liofilizowanych. Można mieć je zawsze pod ręką i wykorzystać do gotowania, jako przykład podawali suszoną włoszczyznę i buraki. Są zdrowe, zawierają błonnik. Respondenci deklarują, że nie każdy je lubi i nie każdy ma pomysł, do jakich posiłków je włączyć.

- Takie owoce świetnie nadają się jako zdrowa przekąska, dodatek do owsianki, musli, granoli, ciast, deserów, sałetek i innych posiłków. Wartościowy zamiennik cukierków i chipsów. W przypadku jagody kamczackiej dochodzi jeszcze atut wyjątkowo orzeźwiającego słodko-cierpkiego smaku. W tej formie oferujemy go przez cały rok - mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i producent mrożonek, suszonej i liofilizowanej jagody kamczackiej. - W procesie liofilizacji owoce nie tracą wartości odżywczych i walorów zdrowotnych. Jagoda kamczacka to bomba antyoksydantów. Owoce liofilizowane to wygodna forma stałego ich dostarczania, dla osób zmagających się z chorobami nowotworowymi, z problemami ciśnieniowymi, w trakcie antybiotykoterapii - dodaje Kusibab-Mruk.

- Z wytłoków owoców ekologicznych powstają produkty błonnikowe. Są proste w użyciu, w postaci proszku można je łatwo dodać do sałatki, koktajlu, jogurtu czy musli. Co ważne, w błonniku aroniowym znajduje się bardzo dużo antocyjanów, substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym - mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, producent i przetwórca aronii, Korab Garden.

Liofilizaty w formie sproszkowanej używane są jako barwnik spożywczy, np. do barwienia lodów. Ze względu na swoje właściwości bardzo często używane są w suplementach diety. Polska jako duży producent ma naturalne możliwości rozwoju oferty w tych kategoriach. Ich atrybuty i akceptacja przez konsumentów powinna ośmielić przetwórców. Przed nami zima, w której wejdziemy w rok 2021 - Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw. Niech będzie ona okazją do ich poznania i zwiększenia udziału owoców i warzyw na naszych talerzach.