Piątki Smakosza w Pod Niebieniem

Piątki Smakosza w Pod Niebieniem

Poznańska Restauracja Pod Niebieniem znajdująca się w samym sercu miasta na Starym Rynku, członek sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, laureatka konkursów kulinarnych rozpoczyna ciekawy cykl spotkań pod nazwą Piątki Smakosza, których celem jest hołdowanie rozkoszom "podniebienia" ale poszerzone o walory edukacyjne i poznawcze.

Będzie on składał się z trzech głównych nurtów:
- komentowane degustacje win, w czasie których będzie można poznać podstawy wiedzy winiarskiej. Przyda się ona każdemu, kto w restauracji chce zamówić odpowiednią butelkę wina do jedzenia. Marek Góralski z firmy Wine Bureau, będącej partnerem spotkań, opowiadać będzie o szczepach, różnicach między winami ze Starego i Nowego Świata, a także o tym, czym różni się wino leżakowane w beczkach od tego, które jest rozlewane z kadzi. Do każdej degustacji win, będą dobrane odpowiednie przekąski. Przygotowywać je będzie Adam Mendel, szef kuchni restauracji Pod Niebieniem;
- kolacje podczas których będą prezentowane kuchnie z różnych stron świata. Podobne prezentacje były już prowadzone wcześniej i cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem tym bardziej, że za dania danej kuchni narodowej czy regionalnej odpowiadają ludzie, którzy z tą kulturą obcują na co dzień;
- oprócz wina tematem będą mocniejsze trunki jak nalewki i wódki. Jedno ze spotkań dotyczących polskich wódek inspirowane będzie znakomitą książką Aleksandra Barona i Łukasza Klesyka - Między wódką a zakąską.

Spotkania będą odbywać się w piątkowe wieczory. Najbliższe zaplanowane jest 23 lutego, a tematem będzie wino, a właściwie trzy szczepy winnej latorośli. Pan Marek Góralski z Wine Bureau opowie o szczepach: sangiovese, carmenere, shiraz. W czasie spotkania odbędzie się degustacja win opartych o te szczepy oraz autorskich przekąsek szefa kuchni. W menu znajdą się:

Chianti Classico Riserva
dry, Toskania, DOCG Chianti Classico, vine stock Sangiovese
Producer: Cantine Bonacchi

Selected Terroir Reserva Carmenere
Dry, Colchagua Valley, vine stock: Carmenere, producer:Santa Ema

Shiraz Camden Park
Dry, South Australia, vine stock: Shiraz, Producer: EDC NV Wines & Spirits

Przekąski:
Pate z gęsiej wątróbki, galaretka z malin, krem kawowy
Sałata z pomarańczą, winegretem z krwawej pomarańczy i piersią kaczki na różowo
Podpłomyk z policzkiem wołowym, kiszoną modrą kapustą i majonezem majerankowym

Koszt 30 zł/osobę

Kolejne spotkania zaplanowane są na:

2 marca i będzie poświęcone Kuchni Ormiańskiej,

a 9 marca serom grądzkim Marka Grądzkiego, które wchodzą na stałe do karty restauracji. pairingu win dokona Marek Góralski.