Pierwsze spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny

Pierwsze spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny

Nowa inicjatywa kulinarna wspierana przez sieć hurtowni MAKRO Polska została zapoczątkowana pod hasłem "Smaki Podhala". Spotkanie odbyło się 2 kwietnia w Zakopanem.

Historyczny Stół Kulinarny to nowy cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Pierwsze spotkanie w ramach tej inicjatywy odbyło się w zakopiańskiej Rezydencji Gubałówka. Jego głównym tematem były smaki podhalańskie. To właśnie tam czołowi przedstawiciele branży gastronomicznej z Małopolski i Podhala skosztowali menu degustacyjnego, przygotowanego przez wiodących szefów kuchni będących ambasadorami programu.

W spotkaniu, będącym jednocześnie otwarciem drugiej edycji programu Polskie Skarby Kulinarne, uczestniczyło 85 przedstawicieli lokalnej gastronomii. Wydarzenie otrzymało honorowe Partnerstwo Miasta Zakopane.

Kuchnia Podhalańska, którym był zainspirowany Historyczny Stół Kulinarny organizowany przez MAKRO Polska, jest zróżnicowana i pełna inspiracji, dlatego to właśnie ją wybrano za temat spotkania inauguracyjnego.

Odświeżeniem tradycyjnych podhalańskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:

- Mateusz Bafia z restauracji STRH Bistro Art Cafe w Zakopanem, który przygotował amuse-bouche w postaci śledzia z bryndzą w towarzystwie awokado, cebuli i mikro ziół

- Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazowej w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu, który jako przystawkę zaserwował nowoczesną wersję słynnych góralskich moskoli

- Michał Bałazy z Cafe Bambus w Rybniku, który przyrządził przystawkę w formie sucharów z wódką z żurawiną, bundzem, konfiturą cebulową i śmietaną z czarnuszką

- Michał Grzywacz i Cezary Powała z kuchni pokazowej MAKRO w Warszawie, którzy na nowo zinterpretowali zupę zoproskę oraz przygotowali selekcję serów z dipem z rokitnika i konfiturą żurawinową z poziomkami

- Łukasz Cichy z restauracji Biała Róża w Krakowie, który zaserwował kurczaka zagrodowego podanego z biszkoptem z czosnku niedźwiedziego, truflą ziemniaczaną z bryndzą i ze szczawiem

- Roman Gerasik z restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej, który przyrządził smażonego łososia jurajskiego z palonym sianem, kawiorem z pstrąga, aioli szpinakowym, chipsem chlebowym, kumkwatem i przepiórką

- Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka, który na deser przygotował autorską wersję szarlotki tatrzańskiej.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych.