Piętnaście powodów do dumy
Dzisiaj kończy się Kulinarny Puchar Świata w Luksemburg, z którego, ponad trzydziestu kucharzy, cukierników i mistrzów carvingu reprezentujących nasz kraj może być dumnych. Dzielnie walczyli zarówno w konkurencjach drużynowych, jak i indywidualnych.
Trzema złotymi medalami mogą pochwalić się reprezentujące nasz kraj cukierniczki - Ewa Drzewicka, Renata Martyna, oraz Angelika Chwyć. W naszym listopadowym numerze możecie zresztą poczytać o ich przygotowaniach do mistrzostw.
Polska Drużyna Narodowa w składzie: Bartosz Peter (kapitan), Artur Skotarczyk, Mariusz Roch, Jarosław Kin, Marcin Gruszka, Dawid Grucel, Adam Adamczak, Michał Kuduk, Maciej Hippler, Adam Woźniak może pochwalić się medalem brązowym za kuchnię zimną oraz srebrnym za kuchnię gorącą. Trenerzy - Sebastian Krauzowicz, Zenon Hołubowski, Janusz Profus, Joanna Klimas Profus, Lech Pluciński, Rafał Gajownik, mogą być dumni.
Paweł Mieszała uzupełnił to o brązowy medal, podobnie, jak Mariusz Górecki, który brązowy medal otrzymał za start indywidualny w kategorii rzeźba z cukru.
Patryk Mach, wystartował w kategorii indywidualnej, stół zimny, a jego praca została uhonorowana brązowym medalem, srebrny medal w tej kategorii zdobył Michał Ziaja.
Mistrzowie carvingu również poradzili sobie z wysoko postawioną poprzeczką, zdobywając łącznie 6 medali. A wśród nich:
Grzegorz Gniech, który zdobył złoty medal w kategorii carving owocowy oraz srebrny w kategorii carving na żywo w ciągu 3 godzin.
W kategorii carving owocowy
Jordan Bach - złoty medal
Dominia Sadowska - złoty medal
Paweł Sztenderski - złoty medal
Kategoria carving na żywo w ciągu 3 godzin:
Dominia Sadowska - złoty medal
Grzegorz Sibon - wyróżnienie
Podczas Pucharu swoje siły zaprezentowała również Narodowa Drużyna Wojska Polskiego w składzie: Magdalena Buganik, Tomasz Walter, Piotr Walter, Sławomir Pukniel, Radosław Irzemski, Piotr Pawelec, Krzysztof Sławiński, Łukasz Panlicki, która może pochwalić się wyróżnieniem w kategorii catering community.
15 medali z czego 8 złotych to naprawdę kawał świetnie wykonanej pracy.
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy!