Pizzeria neapolitańska? Tylko z ceryfikatem!

Pizzeria neapolitańska? Tylko z ceryfikatem!

W miniony piątek mieliśmy przyjemność przenieść się do Neapolu, za sprawą kolacji degustacyjnej w Forni Rossi, certyfikowanej pizzerii neapolitańskiej. Certyfikat taki przyznany zostaje przez Associazione Verace Pizza Napoletana czyli Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy.

Pizza w Forni Rossi powstaje z rąk mistrza pizzaiolo Marcina Grabowskiego, który po odbywaniu stażu w Neapolu i zdaniu egzaminu uzyskał tytuł Master Pizzaiolo.

Podczas piątkowej kolacji mieliśmy okazję spróbować nowości, które w nowym roku mają zostać wprowadzone do karty na stałe, a wśród nich m.in. minimontanara, czyli smażone ciasto z pomidorami San Marzano i mozzarellą, panzarotto, krokieciki ziemniaczane z mozzarelą, frittatina, makaron z szynka cotto oraz mozzarellą czy arancini, ryżowe kuleczki nadziewane sosem bolońskim. Oczywiście nie zabrakło również pizzy!

Wieczór zakończyliśmy deserem, w towarzystwie prawdziwej włoskiej kawy, serwowanej przez włoskiego baristę firmy Toraldo, którzy przedstawił nam kilka ciekawostek dotyczącej kultury tego napoju we Włoszech.

Poznaliśmy również plany właścicieli na najbliższy rok, a wśród nich otwarcie szkoły, w której będziemy mogli nauczyć się nie tylko przygotowywania prawdziwej pizzy neapolitańskiej, ale również przygotowania makaronu.