Po raz piąty królewski jesiotr pojawi się na polskich stołach

Po raz piąty królewski jesiotr pojawi się na polskich stołach

Hotel Atut w Licheniu Starym już po raz piąty będzie gościć uczestników mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się 9 marca w ramach Weekendu Kulinarnego. Impreza ma charakter cykliczny, a po raz pierwszy odbyła się w 2015 r.

W skład tegorocznego jury weszli m.in. Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski oraz jeden z pomysłodawców wydarzenia, Adam Dmyterko. W Hotelu Atut nie zabraknie także najpiękniejszej damy polskiej kuchni, Ewy Wachowicz, która obejmie funkcję przewodniczącej jury VIP.

Kulinarny Puchar Polski

Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra to całodniowa rywalizacja dwuosobowych i wyselekcjonowanych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski. Jest to renomowany konkurs, cieszący się uznaniem wśród profesjonalnych kucharzy.

W rywalizacji wezmą udział wybitni reprezentanci hoteli i restauracji z całej Polski. Sam konkurs na stałe wpisał się w kalendarz branży kulinarnej w Polsce. Każdego roku poprzeczka jest zawieszona bardzo wysoko, a dwuosobowe zespoły prezentują najwyższy, krajowy poziom. Nie jest tajemnicą, że okolice Konina słyną z łowisk jesiotra, dlatego uczestnicy będą mieć za zadanie przygotować wykwintne potrawy na bazie tej królewskiej ryby. Impreza ma na celu promocję lokalnych przysmaków, a gwarancją zarówno jakości, jak i dobrej zabawy będzie bardzo mocny skład tegorocznego jury.

Uczta dla podniebienia

W ubiegłym roku do rywalizacji przystąpiła rekordowa liczba 11 ekip. Uczestnicy mieli półtorej godziny na przygotowanie przystawki oraz dania z jesiotrem i kawiorem. W całodniowej rywalizacji wzięli udział: Air Port Hotel Okęcie Warszawa, Hampton by Hilton Lublin, Fabryka Wełny Pabianice, Hotel Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka, Hotel Restauracja Piano Lublin, Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz, Restauracja "Pod Jesiotrem" Zdziersk koło Łabiszyna, "Dworzysko" Szczawno-Zdrój, 1911 Cafe & Restaurant Sopot, Restauracja Roda Tokary, Rezydencja Gubałówka Kościelisko oraz Smaczna Dieta Gorzów Wielkopolski. Nagroda główna powędrowała do Hotelu Restauracji Piano Lublin w składzie Piotr Huszcz oraz Radosław Kosiorek. Potrawy w ich wykonaniu najbardziej zachwyciły jurorów, którzy docenili przystawkę: mus z jesiotra z ciastem filo, olejem estragonowym, kawiorem, remoulade z rzepaku, kolendra, szczaw oraz danie główne: jesiotr z patelni, ziołowa kruszonka, kolendrowy sernik z koziego sera z glazurowanym burakiem, sosem maślanym, selerem, ziemniakami i chrzanem.

Jesiotr jest lokalnym specjałem Hotelu Atut oraz symbolem wspaniałego smaku w restauracji Yesiotr. Smaku samym mistrzostwom dodadzą wykwintne potrawy do degustacji, a całość zwieńczy uroczysta gala na ok. 180 osób, po której nastąpi wieczorna część programu w eleganckim stylu. Współorganizatorem konkursu jest producent kawioru, Kaiser Caviar Malossol. Zespoły, które ukończą rywalizację na podium, otrzymają nagrody pieniężne oraz dedykowaną statuetkę ? rzeźbę jesiotra. Z Hotelu Atut nikt jednak nie wyjedzie z pustymi rękami. O atrakcje w postaci nagród rzeczowych oraz upominków zadbali sponsorzy i partnerzy wydarzenia.