Podsumowanie POLAGRA 2021

Podsumowanie POLAGRA 2021

W dniach 4-6 października na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbyły się targi branży spożywczej. Towarzyszyły im Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. W dwóch pawilonach wystawiło się prawie 200 firm z 13 krajów.

Jak co roku na jesień w Poznaniu odbyła się POLAGRA - jedyne wydarzenie branży spożywczej w Polsce, które mimo pandemii koronawirusa nie miało przerwy w odbywaniu się. Zarówno w zeszłym roku, jak i w obecnym, zwiedzający mogli zapoznać się z ofertą wystawców, poszukiwać nowych klientów, produktów czy też usług. Wiele rozmów i spotkań koncentrowało się wokół próby nakreślenia przyszłości branży i przedsiębiorców.

POLAGRA to nie tylko żywność, to oczywiście też technologia dla branży spożywczej i sektor HoReCa. Wszyscy mają możliwość zaprezentowania swoich nowości, co też uczyniły m.in. spółdzielnie mleczarskie, producenci mięsa i wyrobów mięsnych, alkoholi, słodyczy czy napojów słodzonych. Duże wrażenie wywołały również firmy z produktami regionalnymi i ekologicznymi (np. sery łomnickie, łosoś jurajski, kimchi z buraka). Kategoria FOODTECH zaprezentowana najnowsze maszyny i urządzenia potrzebne w każdym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym.

Podczas gali otwarcia rozdane zostały Złote Medale Grupy MTP. Niewątpliwie liderem okazała się Grupa Mlekovita, która otrzymała 12 statuetek. Wręczono także statuetki dla laureatów plebiscytu Złoty Medal Wybór Konsumentów. Odebrały je firmy: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A. oraz Clevro Robert Klemba.

POLAGRA to też okazja do udziału w wielu wydarzeniach towarzyszących. W tym roku odbyły się m.in. Międzynarodowe Forum Rynku Mięsnego, Forum Piekarskie - Zdrowe Pieczywo, Polagra Export Meeting, szkolenie i rozmowy z ekspertami na temat trendów i obowiązków prawnych w oznakowaniu, opakowaniu i dystrybucji żywności, w strefie Master Class Show zaprezentowali swoje umiejętności zwycięscy Kulinarnego Pucharu Polski - Paweł Salomon, Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, zaś w strefie warsztatowej swoją wiedzę przekazywali tacy szefowie kuchni jak Wojciech Harapkiewicz, Ernest Jagodziński i Tomasz Purol. A to tylko część z wydarzeń, które miały miejsce.

Sporą uwagę przyciągnęły zmagania mistrzów piekarstwa podczas Ogólnopolskiego konkursu dla Piekarzy Master Baker, którzy rywalizowali w czterech kategoriach: uczniowie, Koła Gospodyń Wiejskich, amatorzy oraz zawodowcy.

Kolejna edycja targów POLAGRA planowana jest na jesień 2022 roku, a szczegółowa data zostanie podana wkrótce.