Podsumowanie udziału polskiej drużyny w Coupe du Monde de la Patisserie

Podsumowanie udziału polskiej drużyny w Coupe du Monde de la Patisserie

W dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

21 trzyosobowych drużyn ze wszystkich zakątków świata rywalizowało przez dwa dni pełnych emocji i pasji o tytuł "Mistrza Świata Cukierników". Wśród nich, po dziesięciu latach znalazła się ponownie Polska. Stało się to za sprawą ogromnej determinacji, pozytywnej energii oraz ciężkiej pracy i profesjonalnemu podejściu naszych znakomitych cukierników Michała Doroszkiewicza, Marka Moskwy i Damiana Wiśniewskiego.

W Lyonie Polacy rywalizowali z trzyosobowymi reprezentacjami z Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych. Drużyny startowały w kilkuminutowych odstępach czasowych, Polacy rozpoczęli pracę drugiego dnia konkursu na swoim stanowisku w dziewiątej kolejności. W tym roku motywem przewodnim, który został narzucony przez Komitet Organizacyjny była: natura, flora i fauna i opierając się na tym temacie nasi cukiernicy opracowali autorskie receptury oraz stworzyli całą, spójną koncepcję wymaganych kreacji. Bazując na tym naturalnym temacie panowie opowiedzieli własną historię, prezentując publiczności i zacnemu Jury swoje emocje, niebywałe zdolności i umiejętności artystyczne oraz wiele technik użycia różnych surowców jak czekolada, cukier, owoce czy lód.

Każda z ekip, w tym nasz słodki team miała tym razem 10 godzin na przygotowanie 19 deserów wegańskich na platerze, które nasze trio nazwało "Gifts of nature", 3 tortów czekoladowych zatytułowanych "A drop of life in nature", 2 mrożonych tortów "A wave of freshness", ponadto eksponat z czekolady, który wykonał Michał Doroszkiewicz, eksponat z karmelu, który stworzył Marek Moskwa oraz rzeźbę, w lodzie która wyszła spod dłuta Damiana Wiśniewskiego.

Nasi cukiernicy nie znaleźli się na podium, zajęli w ogólnej klasyfikacji 14 miejsce. Bogatsi o nowe doświadczenia wrócili do Polski z podniesionymi głowami, dumni z tego, gdzie się znaleźli i w jak doborowym międzynarodowym towarzystwie. Walczyli dla siebie i dla polskiej branży cukierniczej, rozsławiając jej imię na międzynarodowych salonach. Panowie Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa, Damian Wiśniewski oraz Jarek Nowakowski, który wystąpił w roli Prezydenta naszego zespołu - walczyli całym sercem prezentując swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze na najwyższym poziomie i za to należą im się słowa uznania oraz wielkie podziękowania. Fakt, że znaleźli się w gronie najlepszych światowych drużyn dowodzi tylko, że polskie cukiernictwo i cukiernicy mają się dobrze i zmierzają w odpowiednim kierunku.

Wśród krajów uczestniczących to zespół z Malezji, złożony z Wei Loon TAN (sugar candidate), Otto TAY (chocolate candidate) i Ming Ai LOI (ice candidate), zrobił największe wrażenie na jury i zdobył uznanie sędziów dzięki najbardziej kreatywnemu i zaskakującemu występowi zajmując tym samym pierwsze miejsce na podium.

1 miejsce: Malezja (Wei Loon Tan, Otto Tay, Ming Ai Lol)
2 miejsce: Japonia (Fumiaki Ito, Mirai Nishiyama, Ryohei Oguma)
3 miejsce: Włochy (Lorenzo Puca, Mattia Cortinovis, Andrea Restuccia)

Nagrody specjalne:
- "Eco-responsible prize" - Wielka Brytania
- "Sculpted Ice prize" - Victor Dagatan, USA
- "Chocolate prize" - Justin Williams, Australia
- "Sugar prize" - Jamie Houghton, Wielka Brytania
- "Team spirit prize" - Australia
- "Best promotional campaign prize" - Chile
- "Press prize" - Australia
- "Best poster prize" - Maroko

zdj. Julien Bouvier