Polacy chętnie odkrywają nowe smaki

Polacy chętnie odkrywają nowe smaki

Ponad 80 procent Polaków twierdzi że lubi odkrywać nowe smaki i składniki typowe dla innych kultur czy krajów. Czy to oznacza, że przestajemy być oddani tradycyjnym potrawom?

Mieszkańcy kraju nad Wisłą nie są, jak mogłoby się wydawać, tradycjonalistami. Ponad 80 procent Polaków deklaruje, że bardzo chętnie odkrywa nowe smaki i składniki typowe dla innych kultur czy krajów, z których pochodzą.

Ponadto około 40 procent Polaków uważa, że woli poznawać nowe smaki, jedząc poza domem.

Podobna część naszych rodaków wskazuje, że możliwość spróbowania nowego smaku w restauracji, kawiarni lub w trakcie festiwalu kulinarnego jest głównym czynnikiem stojącym za ich otwartością na nowości.

Taki trend wpływa właśnie na popularność festiwali kulinarnych, podczas których zazwyczaj można poznać nieodkryte jeszcze przez wielu smaki.

Czy taka popularność odkrywania nowych smaków i składników, do tej pory egzotycznych dla przeciętnego Kowalskiego, wpłynie na zaprzestanie popularności tradycyjnych polskich dań?

Polacy, mimo wszystko, są jednak bardzo oddanym swojej kuchni narodem. To, że lubimy eksperymentować, nie oznacza, że nie jemy klasycznych potraw.