Polacy na Coppa del Mondo

Polacy na Coppa del Mondo

12 zakwalifikowanych drużyn z całego świata (Argentyna, Kolumbia, Francja, Niemcy, Japonia, Włochy, Malezja, Meksyk, Polska, Singapur, Hiszpania i Węgry) będzie rywalizować na Mistrzostwach Świata Gelato odbywających się podczas corocznych Międzynarodowych Targów Lodziarstwa, Cukiernictwa, Piekarstwa i Kawy SIGEP. Wydarzenie odbywa się w dniach 18-22.01.2020 r. we włoskim Rimini.

Puchar Świata Gelato, organizowany wspólnie przez Gelato e Cultura i SIGEP, odbywa się co dwa lata. Zobaczymy w nim najwybitniejszych profesjonalistów z dziedzin takich jak: lodziarstwo, cukiernictwo, czekolada i wykwintna kuchnia z całego świata. Każda drużyna może wybrać jeden temat, który będzie służył jako temat przewodni we wszystkich zadaniach konkursowych, z wyjątkiem Mystery Box. Tematyka opisanych zadań jest dowolna.

Punkty będą przyznawane przez Jury, w skład którego będą wchodzili Team Managerowie poszczególnych drużyn, którzy będą mogli przyznawać punkty dla każdej konkurencji. Obok Jury technicznego będzie pracować Jury artystyczne, które oceni poziom estetyczny poszczególnych prób konkursowych oraz harmonię całości. Przed zawodnikami 3 dni cukierniczych zmagań. Każda reprezentacja liczy 5 zawodników, z których każdy odpowiada za konkretną dziedzinę cukiernictwa. Oto skład reprezentacji Polski:

Aleksandra Sowa-Trzebińska (Team Manager)

wspólnik w Cukierni Sowa. Wielokrotna mistrzyni konkursów cukierniczych i autorka wielu słodkich receptur w Cukierni Sowa. Znamy ją również ze szklanego ekranu, z programu kulinarnego Nożem i Widelcem. W zespole odpowiadać będzie za organizację i przygotowanie reprezentacji do występu.

Michał Wiśniewski (Kapitan)

szef cukierni w Hotelu Haffner. Laureat wielu konkursów cukierniczych, swoje doświadczenie zdybywał w Polsce i za granicą. Inspiracje czerpie z cukiernictwa hiszpańskiego i francuskiego. Uważa, że na świecie jest wielu znakomitych fachowców, których dzieła z wielkim podziwem obserwuje. W zespole odpowiadać będzie za smaki.

Maciej Pięta (Karmelarz)

już w pierwszym roku nauki wyjechał na  praktykę do zakładu cukierniczego we Francji (Bretania). Z czasem praca w karmelu stała się jego pasją. Swoje umiejętności doskonalił na kursach w kraju i za granicą co niejednokrotnie z wieloma sukcesami wykorzystuje biorąc udział w mistrzostwach na całym świecie. Wielokrotny juror konkursów krajowych w różnorodnych zawodach cukierniczych. W zespole odpowiadać będzie za tworzenie kreacji z karmelu.

Grzegorz Radajewicz (Lodziarz)

laureat wielu konkursów cukierniczych w Polsce. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał u wielu mistrzów nie tylko w kraju, ale i za granicą. Jako doświadczony lodziarz dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami zarażając nowe pokolenie miłością do lodziarstwa. W zespole odpowiadać będzie za tworzenie kompozycji lodowych.

Robert Burkat (Rzeźbiarz w lodzie)

rzeźbiarz lodowy z przeszło 20-letnim doświadczeniem zdobytym we Francji i w Polsce. Uczestnik i laureat wielu konkursów w rzeźbieniu w lodzie. W zespole odpowiadać będzie za rzeźbienie w lodzie.