Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d'Or

Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d'Or

Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d'Or, która odbędzie się w dniach 28-29 maja w Tallinie. To niewątpliwie wspaniała wiadomość i wielki dzień dla polskiej gastronomii. Po raz kolejny nasz kandydat ma możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.

Dla Jakuba to kolejny wielki krok do spełnienie zawodowego marzenia. Kilka lat temu szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie a dzisiaj pod okiem mentorów trenuje by jak najlepiej wypaść w Estonii. Jesteśmy przekonani, że Kuba wspierany przez Patryka Paczkowskiego (commis) zrobi co w jego mocy by znaleźć się w wymarzonej dziesiątce, która da mu awans do Wielkiego Finału w Lyonie. W przygotowaniach naszego kandydata bierze udział cały sztab ludzi, zaś w ścisłym gronie Team Poland znajdują się:
- Jakub Kasprzak - candidate
- Patryk Paczkowski - commis
- Adam Chrząstowski - President /Jury member
- Tomasz Purol - official coach
- Dominik Brodziak - technical coach
- Dorota Karwacka - promotion team manager
W ciągu dwóch dni konkursowych w Tallinie zaprezentuje się 20 krajów według następującej kolejności:


Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d'Or Europe odbędzie się w północno-wschodniej Europie. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji, Węgrzech i Włoszech przyszedł czas na Estonię, która pod koniec maja będzie gościła kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d'Or. To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich zawodników przed Wielkim Finałem, który odbędzie się w dniach 26 - 27 stycznia 2021 roku w Lyonie.


Produkty z Estonii
Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno vege - serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa - serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu vege.

Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze:
- przepiórka przygotowana wraz z wątrobą i sercem (przygotowanie i interpretacja tematu są dowolne)
- jajko przepiórcze
Poza obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał wykonać dwa sosy, co najmniej trzy dodatki oraz wpleść w danie coś od siebie, tzn. użyć składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju (mogą to być zapachy, smaki, produkty, przyprawy itp.).

- Przygotowania do europejskiego etapu konkursu Bocuse d'Or to naprawdę poważna sprawa. Wymaga to wielu wyrzeczeń, potu, łez, niezliczonej ilości treningów i naprawdę mnóstwo czasu by przygotować się na dobrym poziomie. Trenujemy praktycznie codziennie po kilka godzin i mam nadzieję, że to przyniesie zamierzone efekty - powiedział Tomasz Purol, oficjalny trener Team Poland

Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.