Polska gastronomia bogatsza o nowy zawód

Polska gastronomia bogatsza o nowy zawód

Na rynku gastronomicznym coraz częściej można spotkać się z osobami, które odpowiadają za idealne połączenie wody z daniem. To hydrosommelierzy.

W Polsce zawód hydrosommeliera jest jeszcze dla wielu restauratorów obcy. Jednak na świecie w ciągu ostatnich lat stał się zdecydowanie bardziej popularny. Zadaniem takiej osoby jest fachowy dobór wody do dania czy też mocnych alkoholi lub wina.

Najważniejszym celem pracy hydrosomelliera jest maksymalizacja doznań smakowych, które płyną z możliwości konsumowania uprzednio zamówionych dań. W przypadku ciężkich potraw takich jak dania mięsne albo mocno przyprawione hydrosommelier doradzi najpewniej wybór wody gazowanej i silnie zmineralizowanej. Natomiast jeśli podejmiemy decyzję o zjedzeniu czegoś lżejszego, najlepszym uzupełnieniem będzie woda niegazowana i mniej zmineralizowana.

Bardzo ważna jest właśnie mineralizacja. To ona umożliwia wzbogacenie smaku konsumowanej potrawy. Najlepsze dla przeciętnego człowieka są wody nisko i średnio zmineralizowane, jednak nasz organizm potrzebuje wielu minerałów. Dlatego należy mieszać rodzaje wód.

W związku z rosnącą wiedzą klientów na wszelkie tematy związane z odżywianiem, należy spodziewać się ekspansji zawodu hydrosommeliera, także w branży restauracyjnej na terenie Polski. Restauratorzy chcąc zwiększać doznania smakowe swoich gości będą zmuszeni do zatrudniania tego typu osób, zwłaszcza, że właśnie dzięki branży HoReCa w ubiegłym roku znacząco wzrosła sprzedaż wody butelkowanej w Polsce.