Polska kontra Emiraty. Znamy przeciwnika polskiego kucharza na Pasta World Championship!

Polska kontra Emiraty. Znamy przeciwnika polskiego kucharza na Pasta World Championship!

W wyniku losowania poznaliśmy przeciwnika polskiego reprezentanta Pawła Gałeckiego z lubelskiej restauracji Piano. Jest nim 28 letni Włoch, Domenico Santagada, występujący w barwach Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Domenico na pewno nie będzie łatwym przeciwnikiem. Mimo młodego wieku ma potężne doświadczenie i naprawdę imponujące umiejętności. Od 5 lat pracuje w najlepszych restauracjach w Dubaju. Jest jednak przede wszystkim Włochem co oznacza, że włoską kuchnię ma niejako we krwi. -  mówi Paweł Gałecki.

Nie przestraszyłem się przeciwnika. Wierzę, że jestem w stanie stawić mu czoło. Solidnie przygotowuję się do konkursu, jestem bardzo zmobilizowany i pozytywnie zmotywowany. Mam więc nadzieję, że uda mi się przekonać jurorów do mojej wizji kuchni włoskiej. Pierwszy etap konkursu to tzw. Master of Joy. Należy w nim pokazać radość, którą czerpiemy z komponowania, przygotowywania, a przede wszystkim, spożywania wspaniałych dań. To wyjątkowo bliska mi idea, bo czego jak czego, ale radości przy gotowaniu nigdy mi nie brakuje.

Śledząc dotychczasowe poczynania Pawła Gałeckiego nie sposób nie podzielać jego optymizmu. Nie dalej jak wiosną tego roku zdobył tytuł Master of Pasta w ogólnopolskim konkursie kuchni włoskiej Arte Culinaria Italiana, za najlepsze danie na bazie makaronu Barilla. Jurorzy zgodnie uznali, że danie Pawła najlepiej oddaje charakter kuchni włoskiej, czyli finezję wydobytą z najprostszych składników.

VII edycja Pasta World Championship zapowiada się wyjątkowo emocjonująco. Akademia Barilla - organizator PWC - po raz pierwszy zaproponowała nową formułę konkursu opartą na rozgrywkach tenisowych. Biorąc pod uwagę, że ambasadorem marki Barilla od tego roku jest arcymistrz tenisa Roger Federer, o przypadku nie może być mowy.

Wzorem turniejów tenisowych, w Mediolanie właśnie odbyło się losowanie par kucharzy, którzy staną naprzeciwko siebie w pierwszej rundzie konkursu. Kucharze będą mieli za zadanie zaprezentować autorskie danie na bazie makaronu Barilla, przygotowane ściśle według przepisu, dzięki któremu uzyskali kwalifikacje.

Pasta World Championship odbędzie się 24-25 października.