"Polska Kulinarnie Niepodległa" w wykonaniu Poznańskich Kucharzy Razem

Na co dzień szefowie najlepszych restauracji w Wielkopolsce. Podczas kilku wieczorów w roku łączą siły i przygotowują kolację degustacyjną, która na długo zapada w pamięć. Poznańscy Kucharze Razem - niepowtarzalna i wyjątkowa okazja, żeby podczas jednego wieczoru skosztować pasji, tradycji i profesjonalizmu

Poznańscy Kucharze Razem to inicjatywa łącząca Szefów Kuchni prowadzących na co dzień renomowane i wysoko oceniane restauracje w Poznaniu. Pomysł wspólnego gotowania zrodził się w Zagrodzie Bamberskiej. KOLEJNE EDYCJE ODBYŁY SIĘ W Restauracji Cucina, Restauracji Bazar 1838, Pałacu Mierzęcin RESTAURACJI Lumiere, Restauracji The Time oraz w Garden City na MTP. Bohaterowie wieczoru to grupa znakomitych Szefów Kuchni znanych z mediów, warsztatów i programów kulinarnych, ale przede wszystkim z pasji do gotowania. Podczas jednego wieczoru zespół Szefów sprawnie pracujących razem w jednej restauracji tworzy dania w  oparciu o hasło przewodnie dla zaproszonych Gości. Efektem wspólnej pracy jest menu degustacyjne składające się z siedmiu dań. Smak każdego dania podkreśla przygotowane specjalnie na tę okazję wino.

Kolejna VIII Edycja odbędzie się w Restauracji Nifty No 20 w Hotelu PURO w Poznaniu,. Tym Razem Gospodarzem będzie twórca Ideii PKR, Szef Kuchni Nifty No 20 Sergiusz Hieronimczak.

To wydarzenie nie przez przypadek odbywa się 11 listopada. Kucharze chcą w sobie tylko znany sposób nawiazać do święta 100-lecia odzyskania niepodległości odnosząc się do dorobku kulinarnego Rzeczypospolitej na przełomie dziejów. Jej bogactwo, tradycje, eklektyzm ciężko zmiescić w 7 daniach, mają jednak nadzieję stworzyć taki klimat, który będzie odzwierciedleniem Kuchni Polskiej na przełomie wieków.

 Patryk Dziamski

Jakub Kasprzak, Restauracja LUMIERE , Hotel Edison Baranowo k/Poznania

Michał Kuter, Restauracja "A nóz widelec" Poznań

Tomasz Purol, Reatauracja "Blow UP Hall" Hotel Blow Up Hall, Poznań

Dawid Łagowski, Pałac Mierzecin

Jakub Ignyś, Restauracja "Magazyn"

Mateusz Mikuła. Restauracja "The Time" Młyńska 12

Tomasz Zdrenka, Restauracja "Garden CITY" MTP

Dominik Narloch Restauracja "Cucina" Citipark Poznań

Sergiusz Hieronimczak, Restauracja Nifty No20, Hotel Puro Poznań

 

Gościnnie:

Miłosz Kowalski Szef Kuchni Hotelu PURO w Krakowie

Michał Kozłowski i Bartosz Fabiś laureaci II Miejsca w tegorocznej edycji  Kulinarnego Pucharu Polski: z Restauracji Nifty No20 w Hotelu PURO

Miejsce: Restauracja Nifty No20, Hotel Puro Poznań

Zespół: 13 kucharzy

Termin: 11 Listopad 2018, 18:30

Menu: 7 dań degustacyjnych

Hasło przewodnie: "Polska Kulinarnie Niepodległa"

Gospodarz wieczoru: Sergiusz Hieronimczak

 

 

MENU

AMUCHE BOUCHE Michał Kozłowski i Bartosz Fabiś

PRZYSTAWKA 1 Patryk Dziamski / Miłosz Kowalski(gościnnie)

PSTRĄG

PRZYSTAWKA 2 Tomasz Purol / Dawid Łagowski, Pałac Mierzęcin

JELEŃ

ZUPA Tomasz Zdrenka / Mateusz Mikuła

ROSÓŁ Z DZIKIEGO PTACTWA

DANIE GŁÓWNE 1 Sergiusz Hieronimczak / Jakub Ignyś

JESIOTR

DANIE GŁÓWNE 2 Jakub Kasprzak / Michał Kuter

GĘŚ

DESER Dominik Narloch

ROGAL ŚW MARCINA