"Polska Kulinarnie Niepodległa" w wykonaniu Poznańskich Kucharzy Razem
Na co dzień szefowie najlepszych restauracji w Wielkopolsce. Podczas kilku wieczorów w roku łączą siły i przygotowują kolację degustacyjną, która na długo zapada w pamięć. Poznańscy Kucharze Razem - niepowtarzalna i wyjątkowa okazja, żeby podczas jednego wieczoru skosztować pasji, tradycji i profesjonalizmu
Poznańscy Kucharze Razem to inicjatywa łącząca Szefów Kuchni prowadzących na co dzień renomowane i wysoko oceniane restauracje w Poznaniu. Pomysł wspólnego gotowania zrodził się w Zagrodzie Bamberskiej. KOLEJNE EDYCJE ODBYŁY SIĘ W Restauracji Cucina, Restauracji Bazar 1838, Pałacu Mierzęcin RESTAURACJI Lumiere, Restauracji The Time oraz w Garden City na MTP. Bohaterowie wieczoru to grupa znakomitych Szefów Kuchni znanych z mediów, warsztatów i programów kulinarnych, ale przede wszystkim z pasji do gotowania. Podczas jednego wieczoru zespół Szefów sprawnie pracujących razem w jednej restauracji tworzy dania w oparciu o hasło przewodnie dla zaproszonych Gości. Efektem wspólnej pracy jest menu degustacyjne składające się z siedmiu dań. Smak każdego dania podkreśla przygotowane specjalnie na tę okazję wino.
Kolejna VIII Edycja odbędzie się w Restauracji Nifty No 20 w Hotelu PURO w Poznaniu,. Tym Razem Gospodarzem będzie twórca Ideii PKR, Szef Kuchni Nifty No 20 Sergiusz Hieronimczak.
To wydarzenie nie przez przypadek odbywa się 11 listopada. Kucharze chcą w sobie tylko znany sposób nawiazać do święta 100-lecia odzyskania niepodległości odnosząc się do dorobku kulinarnego Rzeczypospolitej na przełomie dziejów. Jej bogactwo, tradycje, eklektyzm ciężko zmiescić w 7 daniach, mają jednak nadzieję stworzyć taki klimat, który będzie odzwierciedleniem Kuchni Polskiej na przełomie wieków.
Patryk Dziamski
Jakub Kasprzak, Restauracja LUMIERE , Hotel Edison Baranowo k/Poznania
Michał Kuter, Restauracja "A nóz widelec" Poznań
Tomasz Purol, Reatauracja "Blow UP Hall" Hotel Blow Up Hall, Poznań
Dawid Łagowski, Pałac Mierzecin
Jakub Ignyś, Restauracja "Magazyn"
Mateusz Mikuła. Restauracja "The Time" Młyńska 12
Tomasz Zdrenka, Restauracja "Garden CITY" MTP
Dominik Narloch Restauracja "Cucina" Citipark Poznań
Sergiusz Hieronimczak, Restauracja Nifty No20, Hotel Puro Poznań
Gościnnie:
Miłosz Kowalski Szef Kuchni Hotelu PURO w Krakowie
Michał Kozłowski i Bartosz Fabiś laureaci II Miejsca w tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski: z Restauracji Nifty No20 w Hotelu PURO
Miejsce: Restauracja Nifty No20, Hotel Puro Poznań
Zespół: 13 kucharzy
Termin: 11 Listopad 2018, 18:30
Menu: 7 dań degustacyjnych
Hasło przewodnie: "Polska Kulinarnie Niepodległa"
Gospodarz wieczoru: Sergiusz Hieronimczak
MENU
AMUCHE BOUCHE Michał Kozłowski i Bartosz Fabiś
PRZYSTAWKA 1 Patryk Dziamski / Miłosz Kowalski(gościnnie)
PSTRĄG
PRZYSTAWKA 2 Tomasz Purol / Dawid Łagowski, Pałac Mierzęcin
JELEŃ
ZUPA Tomasz Zdrenka / Mateusz Mikuła
ROSÓŁ Z DZIKIEGO PTACTWA
DANIE GŁÓWNE 1 Sergiusz Hieronimczak / Jakub Ignyś
JESIOTR
DANIE GŁÓWNE 2 Jakub Kasprzak / Michał Kuter
GĘŚ
DESER Dominik Narloch
ROGAL ŚW MARCINA