Polsko-francuska kuchnia w najlepszym wydaniu na gali CCIFP

Polsko-francuska kuchnia w najlepszym wydaniu na gali CCIFP

Maciej Majewski Szef kuchni La Brasserie Moderne, restauracji warszawskiego hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz Jakub Kasprzak, Szef kuchni Sezony. Restauracja i hotel w miejscowości Trzek, a także laureat polskiej edycji Bocuse d'Or, przygotują wyjątkową kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Zaproponowane menu łączy w sobie polską i francuską tradycję kulinarną, a inspirowane jest smakami z Lazurowego Wybrzeża.

Już dziś w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria, odbędzie się doroczna Gala CCIFP, której motywem przewodnim będzie karnawał w Nicei. Tegoroczna uroczystość, będzie nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale także dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych. Doroczna Gala CCIFP w ciągu ostatnich kilku lat stała się ważnym punktem w kalendarzu polsko-francuskiego środowiska biznesowego. Poprzednia, jubileuszowa edycja zgromadziła ponad 500 gości, zarówno prezesów największych firm z kapitałem francuskim, jak i reprezentantów świata kultury, polityki oraz mediów. W tym roku do przygotowania kolacji na Gali zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym Szefowie kuchni: Maciej Majewski oraz Jakub Kasprzak. Serwowanym podczas Gali daniom będą towarzyszyły specjalnie wyselekcjonowane na tę okazję wina, podkreślające walory smakowe przygotowanych potraw.

Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko - francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Na Gali CCIFP Szef Majewski zaprezentuje klasyczne danie, jakim jest sałatka nicejska, ale w zupełnie nowej odsłonie. Tradycyjne składniki, takie jak tuńczyk, pomidory czy oliwki zostaną wykorzystane w nietuzinkowych formach. Do szefa Majewskiego należy również danie główne, czyli kaczka carnavale. Podanie i kolorystyka dania, będą oddawać charakter wieczoru i temat przewodni jakim jest nicejski karnawał. Pierś kaczki podana zostanie w towarzystwie bakłażana nadziewanego prowansalskim ratatouille oraz ziemniaków konfitowanych w gęsim tłuszczu.

Jakub Kasprzak jest Szefem kuchni "Sezony. Restauracja i Hotel" w miejscowości Trzek. W 2019 roku wygrał polską selekcję Bocuse d'Or ? jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Miłośnik nowoczesnej kuchni z domieszką tradycyjnej kuchni francuskiej. Jego styl to równowaga dwóch światów: nowoczesnego połączenia smaków oraz francuskiej filozofii gotowania, wyniesionej z samego Instytutu Paula Bocuse?a w którym szkolił się w 2008 roku. Dla gości Gali Szef Kasprzak przygotuje ciepłą przystawkę ? socca, czyli chrupiący chips z ciecierzycy, podany z musem z pietruszki i kurczaka z karmelizowanym bakłażanem oraz warzywami demi-glace.

Gala CCIFP jest co roku jednym z najważniejszych wydarzeń organizowanych przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą - organizację zrzeszającą ponad 450 polskich i francuskich firm. Obecnie Francja jest trzecim największym inwestorem zagranicznym w Polsce. Wartość inwestycji przekracza 81 mld złotych, a liczba stworzonych bezpośrednio miejsc pracy to ponad 200 000.