Ponad 90 procent Polaków w ciągu ostatniego półrocza odwiedziło restaurację

Ponad 90 procent Polaków w ciągu ostatniego półrocza odwiedziło restaurację

Polacy pokochali jedzenie poza domem. W trakcie minionych sześciu miesięcy niemal każdy z mieszkańców kraju nad Wisłą odwiedził lokal gastronomiczny. Na potrawy jakich kuchni najchętniej decydowali się nasi rodacy?

Jedzenie poza miejscem naszego zamieszkania to okazja do towarzyskich spotkań i odkrywania nowych smaków. To najpewniej jeden z argumentów przemawiających za wynikami najnowszych badań.

Z raportu IQS wynika, że liczba osób odwiedzających restauracje w ostatnim półroczu przekroczyła 90 procent, zaś tych, którzy lokale gastronomiczne odwiedzają minimum 2-3 razy w miesiącu - wzrosła o 3 procent w stosunku do ubiegłego roku. Im młodsi respondenci, tym chętniej wychodzą z domów do restauracji i innych lokali gastronomicznych. W grupie wiekowej odsetek ten wynosi 40 procent, zaś już w grupie 50+ tylko 16 procent.

Nieco ponad 40 procent  ankietowanych deklaruje, że głównym powodem wyjścia do restauracji jest wspomniana okazja do spotkania ze znajomymi. Badani wskazywali również, że jest to chęć poznania nowych, nieznanych dotąd smaków - 38 procent oraz możliwość spożycia posiłku w miejscu pracy lub nauki - 30 procent.

Największą popularnością wśród Polaków cieszą się pizzerie - prawie 70 procent, sieci typu fast food - 65 procent oraz restauracje trochę ponad 50 procent. Czołówka liderów najczęściej odwiedzanych formatów gastronomicznych pozostaje bez zmian od kilku lat.

Polacy zapytani o najchętniej wybierany rodzaj kuchni, wskazują kuchnię polską - ponad 80 procent. Coraz więcej naszych rodaków jest także zainteresowanych regionalną kuchnią naszego kraju. Na drugim miejscu znalazła się kuchnia włoska - wybrana przez ponad 60 procent badanych. W dalszej kolejności Polacy preferują kuchnię amerykańską, arabską czy meksykańską.

O wyborze lokalu pozostaje bez zmian - smak danej kuchni - nieco ponad 50 procent oraz chęć poznania nowych smaków - prawie 30 procent.

Z raportu wynika także, że polscy konsumenci coraz więcej wydają na jeden posiłek podczas wizyty w restauracji. W dni robocze w porównaniu do weekendów wydane kwoty w lokalach gastronomicznych są stosunkowo mniejsze.

Według raportu IQS w ciągu tygodnia co czwarty badany wydaje na posiłek od 21 do 30 złotych. Podobne statystyki dotyczą wydatków rzędu od 11 do 20. Kwota na rachunku w restauracji w weekendy waha się najczęściej od 21 do 30 złotych.

źródło: wirtualnemedia.pl