Pozew grupowy przeciwko Skarbowi Państwa

Pozew grupowy przeciwko Skarbowi Państwa

Uruchomiony został proces przygotowania pozwu grupowego przeciwko Skarbowi Państwa, który wytacza branża gastronomiczna reprezentowana przez restauratorkę z Krakowa. 

Dorota Rydygier właścicielka Restauracji Voila z Krakowa we współpracy z Izbą Gospodarczą Gastronomii Polskiej podpisała umowę na przygotowanie pozwu grupowego Gastronomii Polskiej przeciwko Skarbowi Państwa. Pierwszy raz w historii, w obliczu epidemii, branża skupiająca około 76 tys. lokali gastronomicznych, zatrudniająca blisko milion osób, generująca 37 mld zł do PKB przystępuje do przygotowania pozwu grupowego przeciw Skarbowi Państwa.

Dziesiątki tysięcy pracowników w branży straciło zatrudnienie w zawodzie, który jest ich pasją i życiem. Kilkanaście tysięcy restauratorów zostało wykluczonych z pomocy finansowej Rządu RP. Dlatego też gastronomowie chcą starać się o odszkodowania finansowe za poniesione straty przez pracowników i pracodawców branży. Pozew zostanie złożony jak tylko przystąpi do niego 1.000 pokrzywdzonych podmiotów. IGGP szacuje, że dochodzone odszkodowania przekroczą kwotę jednego miliarda złotych. 

Żądaniem Pozwu zbiorowego będzie ustalenie odpowiedzialności Skarbu Państwa za szkodę wyrządzoną przez niezgodne z prawem działania i zaniechania przy wykonywaniu władzy publicznej, w związku z wystąpieniem stanu zagrożenia epidemicznego oraz stanu epidemii COVID-19. Pozew zbiorowy będzie pozwem "o zasadę". W przypadku wygrania tej sprawy, w indywidualnych procesach sądowych przedsiębiorcy dochodzić będą zasądzenia konkretnych kwot odszkodowania. Istnieje również możliwość wypłaty odszkodowania wskutek zawarcia ugody.

Pozew obejmie straty poniesione przez przedsiębiorców  zarówno w pierwszym okresie restrykcji, tj. od 13.03.2020 do 18.05.2020, jak i obecnych, tj. od 24.10.2020 do 31.01.2021 i później. Złożenie pozwu zaplanowane jest na początek drugiego kwartału 2021 r.