Poznaliśmy uczestników XIV Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny

Poznaliśmy uczestników XIV Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny

Znamy już zawodników, którzy wezmą udział w kolejnej edycji Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się 10 sierpnia 2019 roku w Ustroniu.

Tegoroczne Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się w sobotę 10 sierpnia w Ustroniu. Konkurs skierowany jest do profesjonalnych kucharzy, którzy powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.

XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny są konkursem którego celem jest kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz wyrobach z mleka owczego czy owczarstwie.

Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.

Przedmiotem konkursu jest danie główne oraz deser. Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego jest do wyboru comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości oraz kalarepa i pieprznik jadalny. Natomiast obowiązkowym produktem deseru jest ser owczy do wyboru - bryndza, bundz, oscypek.

W konkursie udział weźmie dziewięć 2-osobowych zespołów kucharskich - szef i kucharz pomocniczy.

Listra drużyn, które zakwalifikowały się do XIV Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny:

- Marta Podgórska i Agnieszka Osipowicz - Hotel Notera w Chojnicach

- Patryk Domachowski i Łukasz - Restauracja L'Entre Villes w Sopocie

- Kamil Tłuczek i  Piotr Kuzdro - Grand Hotel Boutique w Rzeszowie

- Dawid Kanior i Kazper Sproski - Restauracja Pastamore w Bielsku-Białej

- Kamil Kempa i Tomasz Ochocki - Restauracja Cucina Team w Poznaniu

- Piotr Wielgo i Jarosław Ciołek - Best Western Hotel Felix w Warszawie

- Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak - Art. Hotel we Wrocławiu

- Mariusz Bobek i Kamil Wójtowicz - Restauracja Amarylis w Krakowie

- Kajetan Buszewicz i Mikołaj Przybysz - Restauracja Domu Kitchen Friends w Poznaniu

Drużyną rezerwową będzie Daniel Ulanowski oraz Damian Domagała z Natura Spa Residence Bluebell w Siewierzu

Więcej informacji na temat Mistrzostw można uzyskać u Leszka Makulskiego pod adresem gastronomia@wp.pl oraz dzwoniąc na nr tel. 601 088 262