Poznaliśmy uczestników XIV Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny
Znamy już zawodników, którzy wezmą udział w kolejnej edycji Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się 10 sierpnia 2019 roku w Ustroniu.
Tegoroczne Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się w sobotę 10 sierpnia w Ustroniu. Konkurs skierowany jest do profesjonalnych kucharzy, którzy powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.
XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny są konkursem którego celem jest kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz wyrobach z mleka owczego czy owczarstwie.
Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.
Przedmiotem konkursu jest danie główne oraz deser. Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego jest do wyboru comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości oraz kalarepa i pieprznik jadalny. Natomiast obowiązkowym produktem deseru jest ser owczy do wyboru - bryndza, bundz, oscypek.
W konkursie udział weźmie dziewięć 2-osobowych zespołów kucharskich - szef i kucharz pomocniczy.
Listra drużyn, które zakwalifikowały się do XIV Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny:
- Marta Podgórska i Agnieszka Osipowicz - Hotel Notera w Chojnicach
- Patryk Domachowski i Łukasz - Restauracja L'Entre Villes w Sopocie
- Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro - Grand Hotel Boutique w Rzeszowie
- Dawid Kanior i Kazper Sproski - Restauracja Pastamore w Bielsku-Białej
- Kamil Kempa i Tomasz Ochocki - Restauracja Cucina Team w Poznaniu
- Piotr Wielgo i Jarosław Ciołek - Best Western Hotel Felix w Warszawie
- Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak - Art. Hotel we Wrocławiu
- Mariusz Bobek i Kamil Wójtowicz - Restauracja Amarylis w Krakowie
- Kajetan Buszewicz i Mikołaj Przybysz - Restauracja Domu Kitchen Friends w Poznaniu
Drużyną rezerwową będzie Daniel Ulanowski oraz Damian Domagała z Natura Spa Residence Bluebell w Siewierzu
Więcej informacji na temat Mistrzostw można uzyskać u Leszka Makulskiego pod adresem gastronomia@wp.pl oraz dzwoniąc na nr tel. 601 088 262